Adja adója 1 %-át az

Orvosi
Rehabilitációért
Alapítványnaktovább...
Pályázatok


Akadálymentes verzió
Térkép parkoláshoz és dohányzáshoz
az intézet területén

11.  Novoszel Tibor Emléknap

2017. március 31.

 

A gerincvelősérült emberek hazai rehabilitációjának megalapítója emlékére 2007 óta minden év márciusának utolsó péntekén megrendezzük a Novoszel Tibor emléknapot, amelynek délelőttjén szakmai tudományos rendezvényt tartunk, délután pedig betegtalálkozót a Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályán ellátott régi, és az intézetben fekvő betegek részére.

 

Ezen a napon adta át intézményünk főigazgatója, dr. Cserháti Péter a Borsay János emlékérmet Kéménczy Jánosné Magdinak, valamint Dr. Molnár Ferencnek (betegsége miatt nem tudott megjelenni), akik évtizedekig voltak dolgozói az Intézetnek


A rehabilitáció team keretében működik. A team tagjai közül mindig az orvosokat, mozgásterapeutákat, gyógytornászokat, esetenként a pszichológusokat, logopédusokat, ergoterapeutákat emlegetjük. A legkevesebb szó az ápolókról esik, pedig ők azok, akik éjjel-nappal, munkanapokon, munkaszüneti napokon foglalkoznak a betegekkel, ők vannak folyamatosan a betegek között, ők jelentik az ellátás egyik alapkövét. Aktívan vesznek részt a betegellátásban, a betegek mindennapi tevékenységének tanításában, a tevékenységek biztonságos gyakorlásában, a betegek és a hozzátartozók oktatásában. Ők azok, akik a betegek között élnek, velük alakul ki a betegeknek az a bizalmi viszonya, ami miatt ők ismerik a legjobban a betegeket, ők tudnak legtöbbet a betegekről, szociális és egyéb hátterükről.

Ezért az idei emléknap keretében az ápolást tűztük ki fő témaként.

 (A „Novoszel Nap 2017.” című továbbképzés SZTK-094594/2016-os számon nyilvántartásba vették, mint szabadon választható elméleti továbbképzést.)

PROGRAM

10.00 Tudományos program (OORI, Kápolna):

Előadók:

dr. Cserháti Péter: Bevezető

dr. Balogh Zoltán (MESZK elnök): Az ápolás helye a hazai egészségügyben,  cost-benefit 

dr. Kullmann Lajos: Az ápoló feladatai a rehabilitációban

Friedrichné Nagy Andrea: Az ápolást segítő fizioterápia

Pap Monika – Szanyó Zsuzsanna:  Rehabilitációs ápolás

Havlikné G. Iwona Mészáros Edit: Az ápolást segítő mozgásterápia, ergoterápia

Papi Réka – Lukács Mirjam: A pszichológus szerepe az ápolásban

Mezei Zoltán: Segédeszközök a gerincvelősérültek ápolásában

14.00 - Betegtalálkozó (OORI aula)

 <

>