Adja adója 1 %-át az

Orvosi
Rehabilitációért
Alapítványnaktovább...
Pályázatok


Akadálymentes verzió
Térkép parkoláshoz és dohányzáshoz
az intézet területén

Beszámoló a III. Test-Lélek konferenciáról

2016. november 25-én  megrendezett „Csoportos módszerek a rehabilitációban”  címet viselő konferencia fő szervezője és vendéglátója az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet  volt. Társszervezőink: az Országos Onkológiai Intézet, a Magyar Onkológiai Társaság Onkopszichológiai szekciója és a Magyar Rehabilitációs Társaság Pszichológiai szekciója voltak.

A  nyitó előadásokat Dr. Cserháti Péter főigazgató, Dr. Boros Erzsébet, az 50 éves Magyar Rehabilitációs Társaság elnöke és Dr. Mangel László a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke tartotta.

Meghívott előadóként Dr. Dégi László Csaba, a kolozsvári  Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociális Munka tanszékének vezetője, az International Psycho-Oncology Society (IPOS) igazgatója az „Új csoporttagok, az appok és a hangvezérelt virtuális asszisztensek az onkológiai ellátásban” c. előadásában a Kolozsvárott kifejlesztett APSCO applikációt ismertette, amely bizonyítékokon alapuló, önvezérelt distressz-mérő. Segítségével a szorongás, a depresszió és a harag mérésével behatárolható a páciens distressz szintje és a rendszer azonnali visszajelzést ad, szükséges-e számára támasz vagy egyéb segítség. 

A másik meghívott szakember, Dr. Riskó Ágnes klinikai szakpszichológus, előadásának legfőbb üzenete az volt, hogy a pszichoszociális rehabilitáció és a szomatikus rehabilitáció az onkológia területén összekapcsolandó szakágak, és a sok-sok erőfeszítés hatására ez a szemlélet és gyakorlat ma már beágyazott a komplex ellátásba. Viszont a társadalom érzékenyítése még megoldandó feladatként áll előttünk.

A harmadik meghívott, Dr. Mayer Ágnes gyógytornász, főiskolai docens (SE Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Fizioterápia Tanszék) a csoportos mozgásterápia lehetőségeiről és helyéről beszélt a gyógyításban és a prevencióban. 

A klinikumban alkalmazott pszichoszociális csoportmódszerek részletes ismertetését Dr. Petrovszki Irén pszichiáter, pszichoterapeuta kezdte. Részletesen kitért arra, hogy a különböző diagnózissal, tünetekkel, életvitellel  jellemezhető betegek pszichoterápiás kezelési rendszerébe szervesen beleillesztették a pszichodrámát, melynek indikációit és kontraindikációit is kidolgozták. 

Az Országos Onkológiai Intézetben folyó pszichoszociális munkát képviselő Gerlinger Lilla klinikai szakpszichológus és kollégái (Gődény Anna, Horváth Dóra, Koncz Zsuzsa, Kovács Péter, Lacsán Katalin, Peti Julianna) az általuk hosszabb ideje, rendszeresen alkalmazott speciális csoportrelaxáció főbb szempontjairól, menetéről, specialitásairól és eredményeiről számoltak be..

Dr. Masát Orsolya rehabilitációs szakorvos jelölt bemutatta, hogy a hemiparetikus- és koponyasérült betegek számára ritmus- és táncterápiát, ún. ülő-táncot alkalmaz a résztvevők érzelmi, kognitív és testi integrációjának minél teljesebb rehabilitációja érdekében.

Dr. Fehér Pálma Virág klinikai szakpszichológus előadásában, a segítők támogatásának problémáit jól ismerve, a terminális állapotban lévő betegek elengedésének szavakkal nehezen kifejezhető, összetett lelki és spirituális kérdéseit mutatta be a testi-művészetterápiás Bálint csoportmunka tapasztalatai alapján.

Dr. Mailáth Mónika, a debreceni Onkológiai Intézet onkopszichiátere folytatta a lelki kiégés témáját, a megelőzési lehetőségekre és a védelemre összpontosítva. Tipikusnak nevezte a nehézségek verbális szinten történő intellektualizálását, az érzelmi oldal hárítását, a munkahelyi közösség, mint csoport rejtett dinamikus működését, a munkatársak arctalanságát, bizalmatlanságát, elbújását, a segítségkérés ambivalens kifejezését. 

Az OOI munkatársai, Koncz Zsuzsa, Gődény Anna és Kovács Péter, a nemrég bevezetett tüdőtranszplantáció pszichológiai vonatkozásait mutatták be. Klinikai tapasztalataikat, mint transzplantációs team tagok nyerték, a beteg pszichoszociális kivizsgálásától kezdve az intervenciós lehetőségekig. 

Dr. Kovács Györgyi Beáta győri háziorvos újszerű előadást tartott a rossz hír közléséről, kommunikációs sajátosságairól, gyakorlatiasan kiemelve a humánus szempontokat. A beszélgetés gerincét képező algoritmust olyan stabil segédeszköznek javasolja, amelyet flexibilisen, a beteg igényeihez, körülményeihez, állapotához lehet optimalizálni.

Pataki Erika egészségfejlesztő és Hodász Luca pszichológus az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Kardiológiai Rehabilitációs Osztályán dolgozó munkatársak beteg edukációs munkájukról számoltak be. Ennek fókuszában a dohányzásról való leszoktatás támogatása áll. folyamán. Az előadás egyik fontos információja: működik a Quitline, amely ingyenes, dohányzásról való leszokást segítő központ.  A központ érhetősége: 06 80 44 20 44 (ingyenes szám), az ingyenes tanácsadás elérhetősége: szdv.hu

Dr. Nagy Helga neurológus és rehabilitációs szakorvos különleges tanfolyamról a „Parkinson iskolá”-ról számolt be. Ez egy olyan beteg és hozzátartozó edukációját lehetővé tevő, hiánypótló  program, aminek során előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal a résztvevők pontos információkhoz juthatnak betegségükre, állapotukra, terápiás és szociális lehetőségeikre vonatkozóan. 

Boros Edit vezető dietetikus egy valójában egyre fontosabb témáról beszélt, a táplálkozással összefüggő edukációs lehetőségekről az intézeti betegek vonatkozásában. Ennek érekében az OORI-ban egyéni, kis- és nagycsoportos klubfoglalkozásokat, közös főzéseket szerveznek.

Wagner Anna klinikai szakpszichológus, neuropszichológus és Őrley Zita logopédus, drámapedagógus az OORI-ban végzett munkájukról számoltak be, előadásuk címe: „A tér tágítása a művészet erejével”. A két szakember a Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztályán képzőművészeti jellegű terápiával bővítették a páciensek komplex segítésének módszereit.

Az egy napos konferencián 99-en vettek részt, közülük 23-an előadóként.  

A szponzorok, akik hozzájárultak a konferencia létrehozásához, gördülékeny működéséhez, a résztvevők felfrissüléséhez: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Magyar Onkológusok Társasága, EGIS Gyógyszergyár Zrt., ROCHE Magyarország Kft., Kaqun Kerepes

Találkozunk 2018-ban a IV. Test-Lélek konferencián!

 

 

 <

>