Adja adója 1 %-át az

Orvosi
Rehabilitációért
Alapítványnaktovább...
Pályázatok


Akadálymentes verzió
Térkép parkoláshoz és dohányzáshoz
az intézet területén
Untitled Document

Agysérültek Rehabilitációs Osztálya, Korai Részleg (Kóma Centrum)

Helye: Főépület, C szárny -1 emelet
Ágyszám: 8
Részlegvezető: Dr. Belinszkaja Galina
E-mail: g.belinszkaja@rehabint.hu
Osztályos vezető ápoló: Bodzák Gergő
Osztályos adminisztrátor: Pék Tamás
E-mail: t.pek@rehabint.hu
Telefon:
Osztályvezető főorvos: (+36 1) 391-1900/8060 mellék
Osztályiroda: (+36 1) 391-1900/8055 mellék
Nővérpult: (+36 1) 391-1900/1360 mellék

Terapeuták:
Tüttő Zsófia gyógytornász
Sógor Mónika gyógytornász
Mészáros Edit gyógytornász


Dietetikus:
Terjék Dóra

Ápolók:
Bodzák Gergő vezető ápoló
Berecz Bianka ápoló
Czégel Anna aneszteziológiai szakasszisztens
Farkas Csaba ápoló
Farkasné Lamos Gabriella ápoló
Illés Erika Veronika ápoló
Kocsis Dániel diplomás ápoló
Moravecz Mónika intenzív szakápoló
Nagy Heléna Emese intenzív szakápoló
Nagy Istvánné segédápoló
Simon András diplomás ápoló
Szlonkai Viktória intenzív szakápoló
Varga Sándor Marius ápoló
Vass Ibolya ápoló
 


Kómás állapotú és minimális válaszreakciójú súlyos agysérült betegek rehabilitációs részlege

„Kóma Részleg”

A Kóma Részleg az OORI Agysérültek Rehabilitációs Osztályának része, amely 8 ággyal működik, a C épület -1 szintjén, ahol agykárosodást szenvedett, még kómás, vagy minimális válaszreakcióra képes betegek rehabilitációját végzik team munka keretében.
A részleg fő feladata az agy traumás és kiemelten súlyos nem traumás sérülése következményeként kialakult funkciózavar/fogyatékosság miatti orvosi rehabilitáció első szakaszának biztosítása, amikor a betegek még folyamatos észlelést igényelnek, állapotuk nem stabil, az önellátás (tisztálkodás, táplálkozás, öltözködés, kontinencia, helyváltoztatás) tekintetében pedig teljes mértékben külső segítségre szorulnak, de a rehabilitációs osztályra még nem vehetők fel. A Kóma Részlegre történő felvétel kritériuma, hogy a beteg Glasgow Coma Scale értéke 8 felett legyen, lélegeztetésre ne szoruljon (nyugalomban normoxiás állapot), terhelhető legyen, de ezen kívül stabil keringési állapot, az akut betegség hiánya, és prognosztikai szempontból helyreállás reménye egyaránt szükséges. Vegetatív állapotú sérülteket csak 40 év alatti korban vesznek fel. A súlyos agykárosodást szenvedett kómás (vegetatív állapotú), vagy minimális válaszreakció állapotában levő betegek az akut ellátást követően előzetes konzílium után kerülnek átvételre (Budapesten személyes konzultáció, az ország más részéből telefon konzultációt követően). Az intenzív osztályról történő korai átvétel célja a speciális foglalkozások elkezdése, a szövődmények kialakulásának megakadályozása, a folyamatos észlelés biztosítása. A még kómás betegek jelentős részénél az első hetekben biztos prognózis nem adható, ezért hosszabb időszak (2-3 hét) kezelés, megfigyelés szükséges, amely itt végezhető. A részleg a tartósan vegetatív állapotú (több hónapja, vagy éve) betegek ápolásával nem foglalkozik.

A részlegen a szakemberek (orvos, ápoló, gyógytornász, kommunikációs szakember, gyógypedagógusok, zeneterapeuta, szociális munkás) a családtagok bevonásával team munka keretében dolgoznak, hogy az arra alkalmassá váló betegek, a kóma részleg elhagyása után az osztályon bekapcsolódjanak az önellátás helyreállítására irányuló szakfoglalkozásokba. Ha a beteg folyamatos észlelése már nem szükséges, infektológiai vagy egyéb szempontok nem akadályozzák, akkor a beteg további kezelését az ARO A/2 részén folytatódhat. Ha a beteg állapotában egy hónap alatt érdemi javulás nem következik be, akkor a további ápolás krónikus-, ápolási osztályon, vagy egyeztetés után a beteg otthonában folytatandó. A részlegen nem elhárítható komplikáció fellépése esetén a páciens akut ellátó intézeti visszahelyezésére vagy a szakmailag illetékes helyre történő áthelyezésére lehet szükség.<

>