Adja adója 1 %-át az

Orvosi
Rehabilitációért
Alapítványnaktovább...
Pályázatok


Akadálymentes verzió
Térkép parkoláshoz és dohányzáshoz
az intézet területén
Untitled Document

Hírek2015.

 

 

A 40 éve alakult meg az OORI - Jubileumi Tudományos Ülés és Nyugdíjas Találkozó

bővebben

2015 november 21.

Az Önálló Élet Egyesület (ÖNÉ) november 21-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Az Önálló Élet Egyesület (ÖNÉ) idén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Az ÖNÉ tagjai olyan, a mozgásban fennálló vagy...

bővebben

2015. december 17.

Karácsony előtti foglalkozás az ergoterápián

December 17-én reggeltől délig karácsonyi hangulatban zajlott különböző ajándéktárgyak (karácsonyfadíszek, mézeskalács figurák, méhviasz gyertya, stb.) készítése az Ergoterápián, a különböző osztályokról érkező páciensek részvételével. A képek magukért beszélnek, a videót Antalffy Yvette önkéntes munkatársunk állította össze.

bővebben

„Csúcsérzés” csak a völgyben…

Szendrő Szabolcs különös és különleges fotós-hegymászó, vagy inkább hegymászó-fotós?! November utolsó hetében – immáron többedszer – nyílt kiállítása az OORI Galériában.

bővebben

A csapatmunka, közösségek elismerésének díja: „Év Kiváló Szakdolgozói Közössége" díj

A fenti díj alapításának célja, hogy elismerje a szakmai közösségek munkáját, akik emberi magatartásukkal...

bővebben

2015. november 26-27.

Országos Lymphoedema Konferencia az OORI-ban

2015. november 26-27-én került megrendezésre az első Országos Lymphoedema Konferencia a Thuasne Magyarország és az OORI közös szervezésében...

bővebben

10. Mikulás ünnep az OORI-ban

2006 óta idén már a tizedik alkalommal rendezte meg az OORI Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztálya az osztály Mikulás ünnepségét...

bővebben

2015. november 18.

Országos intézetekben dolgozó pszichológusok szakmai napja az OORI-ban

2015. november 18-án az országos gyógyintézetekben dolgozó pszichológusok szakmai napját tartottuk az OORI-ban.

bővebben

2015. október 10.

Interjú a táncterápiáról Dr. Masát Orsolyával

Szentirmai Ágnes a katolikus rádió számára készített interjút Dr. Masát Orsolyával

 

bővebben

Az AUDI vezetői az OORI-ban

2015. november 3-án látogatást tett Intézetünkben az AUDI Hungária Motor Kft. HR igazgatója, dr. Knáb Erzsébet és dr. Herberger Mónika, a cég egészségügyi szolgálatának vezetője.

bővebben

2015. október 28.

Intézetünkbe látogatott a chilei képviselőház elnöke

2015 október 28-án Intézetünkbe látogatott a chilei képviselőház elnöke. A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó, orvos végzettségű...

bővebben

2015. október 19.

Miniszteri látogatás az OORI-ban

2015. október 19.-én Balog Zoltán miniszter úr (Emberi Erőforrások Minisztériuma, (EMMI) intézetünkbe látogatott és részt vett az

bővebben

2015. október 24.

Ülőröplabdások az MTK ellen

Új perspektívából ismerkednek sportjukkal az MTK női röplabdásai. Arra vállalkoztak, hogy földön ülve játszanak

bővebben

2015. október 25.

Tisztelt munkatársak!

Engedjék meg, hogy a mellék­le­tek­ben sze­replő összeállítással meg­em­lékezzek a két éve elhunyt la­bor­ve­ze­tőnkről, Prof. Dr. Hevér Ödönről

bővebben

Route4U - akadálymentes városi közlekedést segítő mobil applikáció

2015. szeptember 10., csütörtök 10.00 –tól egy izgalmas kincskeresésen vettünk részt.

bővebben

BÉRBEVÉTELI FELHÍVÁS

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet pályázatot hirdet a 1121 Budapest, Szanatórium utca 19. alatt található, vagyonkezelésében lévő alábbi üzlethelyiség bérbevételére.

Bérbevehető helyiség adatai:

B+0 FS 004 jelű helyiség
Alapterület: 34,17 m2
Műszaki állapot: újszerű
Bútorozott/igény szerint bútorzat nélkül is kiadható
Rendeltetése: üzlet/iroda/raktár

bővebben

2015. október 10.

Meghívó Intézeti Piknikre

2015. október 10-én szombaton (esőnap október 17-e szombat) gulyás partival egybekötött családi,Intézeti kert takarítást szervezünk.

bővebben

2015. augusztus

„RITKÁK” az OORI Galériában

A magyarországi 2015. évi Ritka Betegségek Világnap rendezvénye által gondozott „Ritka Szépségek gyűjteménye” című kiállítás ebben az évben is ellátogatott az OORI Galériába.

bővebben

2015. Július 22-25.

Nemzetközi kutatók az OORI-ban

Július 22-25. között Budapesten rendezték meg  első alkalommal a X. Progress In Motor Control c. nemzetközi konferenciát.

bővebben

Gratulálunk!

Dr. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere Semmelweis Nap alkalmából a gyógyítás terén végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjban részesítette Őry Csillát...

bővebben

 

Kedves Olvasóink! Tisztelt Munkatársak!

Örömmel adunk hírt intézeti kollégáink nemrégiben megjelent új publikációiról:

Ezúton is gratulálunk a szerzőknek!

Elhunyt dr. Lelik Ferenc, volt munkatársunk

91 éves korában elhunyt dr. Lelik Ferenc, aki 1954-től 1958-ig dolgozott Intézetünkben a tbc-és csontsebészeti osztályon.

bővebben

2015. május 27.

Gratulálunk kórházunk szakdolgozói csapatának

akik a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Budapesti Területi Szervezetének idei Játékos Szakmai Vetélkedőjén IV. helyezést értek el!

bővebben

2015. június 6.

Rekreációs Nap az OORI-ban

Az Intézeti Rekreációs Nap 2010. óta hatodik alkalommal „HOORIKÁN„ címmel  2015. 06. 06-án szombaton került lebonyolításra.

bővebben

Beszámoló az ORFMMT 2015. évi Fiatalok Fórumáról

Társaságunk idén Keszthelyen tartotta meg a Fiatalok Fórumát. Az eseményhez kapcsolódott a László Gergely pályázat eredményhirdetése, valamint az esedékes közgyűlés is.

bővebben

 

2015. május 15-től

Tizenhét szótag feketén-fehéren

Vass István-Pál – VIP és Antalffy Yvette-Hildegard – AYH házaspár közös haiku-kalligráfia kiállítása május 15-től tekinthető meg az OORI Galériában.

bővebben

 

2015. május 22.

„Részvételünk az „Elhízás Elleni Nap” programjában

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet is kapcsolódott a Prof. Dr. Bedros J. Róbert által 2015. május 22-ére meghirdetett "FOGJUNK ÖSSZE A MOMOT-tal AZ ELHÍZÁS ELLEN" című programhoz  /MOMOT -  Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság/. 

bővebben

Nemzetközi művészetterápiás kiállításokon szerepel az OORI Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás – Rehabilitációs Osztálya "Tündérhegy"

A héten két tárlat is nyílik Budapesten, ahol szerepel Intézetünk Tündérhegyi Osztálya az itt készült művészetterápiás alkotásokkal.

bővebben

2015. április 25.

Sportokkal ismerkedhetnek a mozgássérült emberek - újra MERI sportnap-

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) immár hetedik alkalommal rendezte meg a MERI sportnapot...

bővebben

„Parkinson Iskola” az OORI-ban

Dr. Takáts Annamária és Dr.Nagy Helga szervezésében Intézetünkben tartottuk 2015.03.14-én a „Parkinson Iskola” beteg és hozzátartozó edukációs program egyik foglalkozását, amelyen közel negyven Parkinson-beteg és hozzátartozó vett részt.

bővebben

Astellas-díj

A rehabilitációs és krónikus ellátás kategóriában idén Dr. Vén Ildikó, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa vehette át az Astellas-díjat.

„Itt veszíteni nem lehet, akit ugyanis betegei, vagy szakmai környezete a jelöléssel elismer, az csak nyertes lehet" – hangzott el pénteken este a 2014-es Év orvosa és a Média az orvosokért pályázat legjobbjait köszöntő Astellas Díjátadó Gálán. „A tavaly ősszel életre hívott De Châtel Rudolf–emlékdíj, a MOTESZ Ifjú Kiválóság Díj, valamint a ...

bővebben

Radnóti Miklós emlékkárpit - Bocz Bea művészetterapeuta

Bocz Bea /Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály/ művészetterapeuta, textilművész, intézeti munkájával párhuzamosan önálló alkotóművészként is dolgozik.

bővebben

A Magyar Turizmus Zrt. az OORI és a MEOSZ közös részvétele az Utazás Kiállításon

Az idei Utazás kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. központi standján kapott helyet az „Akadálymentes turizmus OORI-MEOSZ” elnevezésű pult.

bővebben

Magyar Érdemrend Lovagkereszt

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magas színvonalú munkájáért,  Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesítette kollégánkat Dr. HARMATTA JÁNOST...

bővebben

2015. március 2.

Logopédia Európai Napja

A magyar logopédusok szakmai szövetsége egyesület és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 2015. március 2-án, tartotta a Logopédia Európai Napja magyarországi eseménysorozatának sajtótájékoztatóját.

bővebben

Új kiállítás az OORI Galériában

A Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékének (BME EPT) gondozásában futó „Tervezés speciális felhasználók számára” c. kurzusának hallgatói munkáiból nyílt kiállítás az OORI Galériában. 

bővebben

Magyar Pszichiátriai Társaság Oláh Gusztáv életműdíj 2015.

A Magyar Pszichiátriai Társaság legmagasabb kitüntetése az Oláh Gusztávról elnevezett életmű díj. Minden évben az(ok) kaphatják, akik a pszichiátria terén kiemelkedő munkásságot mutatnak fel és a Társaság életében jelentős szerepet játszottak.
Örömmel jelezzük, hogy az MPT szegedi Vándorgyűlésén 2015.januárban a megtisztelő díjat Harmatta János kapta.

bővebben

Egészségügyi Világszervezet (WHO) látogatása

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselői 2015 január 22.-én látogatást tettek intézetünkben. A látogatás célja a gyógyászati segédeszköz szabályozás nemzetközi és hazai szabályozása, működése és tapasztalatainak megismerése volt.

bővebben

Intézetünk a Lánchíd Rádióban

A Lánchíd Rádióban elhangzott összeállítás Intézetünkről, mely Boldizsár - Rehabilitációs Intézet címmel január 03-án volt hallható.

bővebben2014.

Hajdu Ádám természetfotóinak kiállítása

Az OORI Galéria legújabb kiállítása egy kis tavaszt csempészett intézetünkbe a hideg téli napokra. A „fotóművész” Hajdu Ádám a Debreceni Egyetem Természettudományi Karán, biológus szakon szerzett diplomát.

bővebben

dr. Mészáros Éva PhD

Intézetünk logopédus munkacsoportjának tevékenységét elismerve, dr. Mészáros Éva PhD munkatársunkat az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága (Standing Liaison Committee of E.U.) küldöttjének választották.
Gratulálunk, munkájához sok sikert kívánunk!

bővebben

Intézeti Nyugdíjas Találkozó

2014. decemberében féléves előkészítő munka után egy már lassan 10 éves hiányt pótoltunk intézetünk nyugdíjas dolgozói számára.

bővebben

Mikulás ünnepség

2014. december 3-án rendeztük meg - immáron kilencedik alkalommal - az intézeti Mikulás Ünnepséget az intézetben fekvő valamint volt betegeink részére.

bővebben

Nyugdíjba vonult gyógyszerész kollégánk kitüntetése

2014. november 23-án a Magyar Gyógyszerészeti Kamara (MGYK) 25 éves megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen Tantus Amor Operis Pharmaciae kitüntetésben részesült dr. Harsányi József György, az Intézeti Gyógyszertár nyugalmazott szakgyógyszerésze. A díjat Dr. Szabó Sándor az MGYK tiszteletbeli elnöke, és Dr. Hankó Zoltán az MGYK jelenlegi elnöke adta át kollégánknak.

Dr. Harsányi József György szakgyógyszerész

Tíz gyermekes családban ötödikként született 1940. június 8-án, Budapesten. Egy háborús sérülés következtében részleges alsó végtagi mozgáskorlátozottságot szenvedett el. 1948-tól a szülők válása után az édesanya egyedül nevelte fel az életben maradt nyolc gyermeket.

Általános iskolai tanulmányait 1955-ben a XIII. ker. Pannónia utcai iskolában fejezte be, majd a középiskolai érettségit 1959-ben a budapesti Eötvös József Gimnáziumban tette le. 1959-61 között a Fővárosi Tanács Gyógyszertári Központjában gyógyszertári asszisztensként próbálgatta szárnyait. 1961-ben felvételt nyert a Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára, ahol 1966. február 12-én gyógyszerész diplomát kapott.

1966-68 között a Fővárosi Tanács Gyógyszertári Központjának beosztott gyógyszerésze volt a 703-as számú gyógyszertárban. Ezt követően, mint „pendliző” gyógyszerész segítette ki a központi gyógyszertárakat 1969. augusztus 20-áig. 1969. aug. 21-étől november 15-éig a Pest megyei Tanács Gyógyszertári Központjánál leltározási brigádvezető beosztásban végezte lelkiismeretes munkáját. 1969. november 16-ától a Szabadsághegyi Állami Tüdőgyógyintézetben először, mint beosztott gyógyszerész, majd főgyógyszerész helyettes dolgozott, illetve 1994. szeptember 1-étől a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet vezető főgyógyszerésze volt, egészen az intézet 2007. december 15-i végleges bezárásáig.

2008. április 15-étől segítette munkánkat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Intézeti Gyógyszertárában 4 órában, mint beosztott nyugdíjas gyógyszerész. Gyurit mindenki szerette egész pályafutása alatt, mert nagyon jó kedélyű és emberszerető munkatársa volt mindannyiunknak.

55 egészségügyben ledolgozott év után, 2014. augusztus 31-én végleg nyugdíjba vonult, úgy, hogy egyetlen napot sem töltött betegállományban. A jól megérdemelt pihenő évekhez további jó egészséget kívánunk neki!

Dr. Török Éva
főgyógyszerész

1. European Sub-Zonal Championships elnevezésű  nemzetközi ülőröplabda bajnokság

2014. november 7- 9. között került megrendezésre Intézetünkben a 1. European Sub-Zonal Championships elnevezésű  nemzetközi ülőröplabda bajnokság. A sportág európai szövetsége (ParaVolley Europe) Magyarországnak ítélte a rendezés jogát, mely sportdiplomáciai sikerhez a szintén Intézetünkben ez év tavaszán  megrendezett a 3. Hungarian Open sikere is hozzájárult. A társadalmi felelősség vállalás illetve betegeink integrációja valamint motivációja érdekében fontosnak tartjuk az ilyen és ehhez hasonló események tevékeny támogatását. A Magyar Paralimpiai Bizottsággal kötött szerződésünk egyik jelentősége, hogy a bent fekvő betegeink minél több sportággal ismerkedjenek meg,  és ezáltal váljanak motiválttá az aktívabb önálló életre Intézményünk falain belül és kívül is egyaránt. Ezen a hétvégén is nagyszámban voltak jelen betegeink, akik lelkesedése nagyban hozzájárult a magyar csapat sikeréhez. Az ő illetve önkénteseink odaadása tette lehetővé az  „igazi hazai pályát” csapatunknak, amelyből többen is az OORI-ban rehabilitálódtak és rendszeresen tornatermünkben edzenek.

Ez úton is nagyon köszönjük minden kollégának, betegünknek és nem utolsó sorban a Deák téri Evangélikus Gimnázium tanulóinak a szervezésében, lebonyolításában és szurkolásban nyújtott segítségét!


Ülőröplabda: két második helyet szereztek a mieink

Az európai zónaversenyen és a Tesco nemzetközi tornáján is a második helyen végzett női ülőröplabda-válogatottunk, amely ezzel kellemes meglepetést szerezve, a papírformát felborítva, felülmúlta az előzetes várakozásokat. A mieinket az elmúlt három napban csak az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes oroszok tudták legyőzni.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs intézetben rendezett tornákon, előbb az európai zónaversenyre került sor, ahol csapatunk drámai csatában 3-2-re legyőzte a papíron erősebb Finnországot, majd 3-0-ra kikapott az oroszoktól. Mivel az oroszok a finneket is felülmúlták, a mieink a második helyen zártak.
A Tesco nemzetközi tornáján Horvátország is bekapcsolódott a küzdelemsorozatba. Déli szomszédunkat a mieink szombaton 3-0-ra legyőzték – és mivel az európai zónaverseny meccseit is figyelembe vették a végelszámolásnál -, és a csoportkör után a második helyen végeztek.
A vasárnapi helyosztón az aranyéremért ismét az oroszok vártak a mieinkre. Csapatunk mindent megpróbált, több pontot is szerzett, mint az első összecsapáson, ám a sokkal erősebb rivális, végig legjobbjait szerepeltetve ezúttal is 3-0-ra nyert.
A mieinktől az erőviszonyok alapján két bronzérmet lehetett várni, ehhez képest az együttes kiváló teljesítménnyel két ezüstöt szerzett!

Forrás: MPBIntézetünk egészségügyi szakmai díjazottja a születésnapon

2014. október 31-én Batthyany-Strattmann László születésének 144. évfordulója alkalmából szakmai elismeréseket adott át Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

Kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjban részesült intézetünk munkatársa, Herenik Istvánné, a Központi Laboratórium vezető szakasszisztense.

Szeretettel gratulálunk!


Tündérhegy

30
éve

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet

Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztálya

 

szeretettel meghívja Önt

az osztály megalakulásának 30. évfordulója
alkalmából megrendezésre kerülő
ünnepi konferenciára

Időpont: 2014. december 6-án 10-17 óra között
Helyszín: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI)
1121 Budapest, Szanatórium u. 19.

A konferencia Szervező Bizottsága
Harmatta János, Horváth Klára, Kiss Tibor Cece, Dávid József

 
OORI-MEREK együttműködés

Szeptember 25-én csütörtökön 14 órakor rendkívüli tudományos ülést tartottunk, melynek témái az OORI és a MEREK együttműködése és az abban érintett projektek.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) a szociális területen nyújt komplex rehabilitációs szolgáltatásokat mozgássérült emberek számára. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) komplex bentlakásos, illetve nappali kórházi jellegű mozgásszervi és pszichoterápiás rehabilitációs ellátást nyújt betegei számára illetve készíti fel őket a lehetőség szerinti önálló életvitelre. A közös célok és értékek mellett működő két intézmény együttműködése nélkülözhetetlen tehát a mozgássérült emberek életminőségének, önálló életvitelének fejlesztése érdekében. Ezt tükrözi a nemrégiben megkötött együttműködési megállapodásuk is.
ERDŐ MÉLYÉN…

Az OORI Galériában 2014. szeptember 24-én nyílt meg az Erdő Mélyén… című művészetterápiás kiállítás, melyet a Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás- rehabilitációs Osztály – TÜNDÉRHEGY pácienseinek képeiből rendeztek.

A kiállítás megnyitóján az osztályvezető főorvos Dr. Harmatta János mondott köszöntőt. A kiállítás megrendezése Bocz Bea kárpitművész, és Bulik Csilla textilművész művészetterapeuták munkájának köszönhető.

 

A Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztályon nyolc éve működnek művészetterápiás csoportok. A különböző technikával: rajz, festés, pasztell - készített alkotások mind a diagnosztikus, mind a terápiás munka részeivé váltak.
Jelen kiállítás anyagát az állatábrázolás izgalmas témakörének szentelték. Az „erdőbe”–szimbolikusan –a lélek legmélyebb rétegébe invitálják a tisztelt közönséget…
Az osztályon készült alkotásokból több alkalommal rendeztek kiállítást, az OORI Galéria színhelyén hagyományt teremtve immár második alkalommal jelentek meg. Ezek a bemutatkozási lehetőségek az osztály páciensei számára is fontosak, hiszen a sikerélmény egy újabb lépés az alkotó, tevékeny egészséges élet felé.

2014.10.01.
Külföldi hallgatók gyakorlata Intézetünk Ergoterápia részlegén

Brazil ergoterapeuta hallgatók szakmai tapasztalatszerzés céljából az év első felében 12 hetet töltöttek az OORI Ergoterápia részlegén. A gyakorlati program során a hallgatók a különböző betegellátó osztályról érkezett páciensek ergoterápiás foglalkozásaival ismerkedtek meg. Kezdetben megfigyelői státuszban vettek részt a foglalkozásokon, de a későbbiekben terapeutáink mellett segédkeztek a szenzomotoros, kognitív és pszichoszociális funkciók fejlesztésénél. Közreműködtek a különböző napi tevékenységeket támogató ergoterápiás eljárásoknál (pl: önellátás tanítás, háztartási tréning, kézműves foglalkozások vezetése, stb.).  

2014. augusztus 25-én pedig egy német ergoterapeuta tanítvány érkezett 4 hetes szakmai gyakorlatára az államilag elismert szakképző iskola /Berufsfachschule für Ergotherapie Bayreuth/ harmadéves hallgatójaként. Elméleti felkészültségéről, szakmai ismereteiről a részleg team-je előtt rövid előadásban számolt be. Gyakorlati munkája folyamán sok hasznos ötlettel bizonyította rátermettségét az ergoterapeuta szakmára és tevékenyen vett részt a részleget meglátogató betegszervezet, a Rheumatoid Arthritises Betegek Egyesületének fogadásában.
Információ képekben

Stroke és rehabilitáció, valamint Afázia és rehabilitáció címmel készítette Őrley Zita azt a két információs plakátot, melyek rövid, közérthető és szemléletes tájékoztatást nyújtanak a pácienseknek és hozzátartozóiknak e két fontos témában.
Az információk a plakátok segítségével a kórházi folyosókon, várótermekben sokak számára elérhetővé válnak.
A plakátokról (a nyomtatható minőségű pdf formátumról) érdeklődni az alábbi e-mail címen, Őrley Zitánál lehet:
infoplakatok@gmail.com

A plakátokat készítette: Őrley Zita (OORI, logopédus, nyelvész)
A plakátokat lektorálta: dr. Szél István (OORI, Hemiplégia Osztály, osztályvezető főorvos), Mészáros Éva PhD (OORI, klinikai nyelvész)
A vizuális megvalósításban közreműködött a Budai Rajziskola.

Reméljük, hogy a plakátok minél több helyen teljesítik küldetésüket!
Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXXIII. Vándorgyűlése-
Vas Imre Emlékérem Kitüntetettje

Az előd Magyar Rehabilitációs Társaság 1981-ben határozta el emlékérem alapítását. Az elismerést a XX. század első felében kiemelkedő, az orvosi területen messze túlmutató rehabilitációs tevékenységet végző pulmonológus szakorvosról, Dr. Vas Imréről nevezték el. Létrehozásának célja az volt, hogy az orvosi rehabilitáció területén tevékenykedő és ott kiemelkedő munkát végző illetve azt jelentősen támogató személyeket elismerésben tudják részesíteni.  A Vas Imre Emlékérem évente egy fő részére adományozható.


Az idei év kitüntetettje, a rehabilitáció ügyének érdekében több évtizeden át végzett, magas színvonalú statisztikai és elemző munkásságának elismeréseként, kollégánk Kéménczy Jánosné.

Gratulálunk
Brazil diplomás ápoló hallgatók gyakorlata a Vegyesprofilú Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon

Hallgatók neve:

2014. július 21-től augusztus 1-jéig tartott az a két hetes szakmai gyakorlat, melyet a Vegyesprofilú Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon töltöttek a Brazíliából érkezett diplomás ápolónak készülő hallgatók.
Intézetünk nem először vesz részt külföldi hallgatók gyakorlati képzésében.
A kollégáink által összeállított gyakorlati tematikában szerepeltek többek között: segédkezés a napi ellátásban, ápolási terv készítése a felvett betegek számára, a betegek öltöztetése, mobilizálása és előkészítése a reggelihez, e tevékenységek megfigyelése, majd önálló elvégzése.

Ezen kívül a hallgatók megismerkedtek a rehabilitációs szemléletű ápolási terv jelentőségével, betekintést nyertek az ambuláns betegellátásba, segédkezhettek a betegek vizsgálatánál és kezelésénél, valamint részt vettek egy protézist beültető műtéten, majd érdekességként - mint magyarországi szakmai kuriózum- meglátogatták a Sziklakórházat.

Semmelweis Nap

Dr. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere Semmelweis Nap alkalmából, a gyógyítás terén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű munkája elismeréseként Pro Sanitate-díjban részesítette kollégáinkat.

A kitüntetésben

Intézetünk Semmelweis Napi ünnepségén Dr. Cserháti Péter főigazgatói   dicséretben részesítette  kollégáinkat.

Minden kollégánknak gratulálunk!"Mini" Akadálymentes utazás

A 2014. 06. 11-én az OORI által megrendezett „Mini” Akadálymentes utazás c. kiállítás üzenete a turizmus akadálymentességének fontosságára való felhívás volt. A rendezvény  helyet adott több akadályozott embereket képviselő szervezetnek, akik már foglalkoztak korábban is e témával, s tapasztalataikat ez alkalommal közreadták.  A résztvevő kiállítók program kínálatában pedig már megjelent a speciális szükségletek figyelembevétele s reméljük, hogy ezen szolgáltatások egyre szélesebb köre válik elérhetővé. A kiállítás elsősorban intézetünk páciensei, de a külső résztvevők számára is sok információval szolgált.

Összefoglaló az intézeti Rekreációs Napról

2014. május 31-én OORIÓ címmel rendeztük meg immár 5. alkalommal intézetünk Rekreációs Napját. Idén 6 „futball”csapat (Aj Tím, Mittomén, Brazil Tatu, Ambiente Campestre Esporte, As Kóma, Athletico Septico) mérte össze tehetségét az Ergoterápia, Sportterápia és Hidroterápia helyszínein.

A labdarúgó - világbajnokság ihlette versenyünkön pontszerző buborékfocival is bővült a játékok repertoárja, ahová 4 fő nevezhetett csapatonként.

A megmérettetés ez évben is igényelte a csapatok kreativitását, összetartását, lelkesedését, gyors reakciókészségét, és természetesen a futballal kapcsolatos ismereteiket.

Az intézeti vezetés támogatásával az első három csapat idén is közös vacsorán idézheti föl a versenyzés szép pillanatait.

I. helyezett: Ambiente Campestre Esporte

II. helyezett: As Kóma

III. helyezett: Athletico Septico

Valamennyi szervező nevében köszönjük a lelkes csapatok nevezését, tisztességes játékát. Reméljük, hogy a közös kikapcsolódás ismét lehetőséget adott a csapatépítésre, a verseny helyszínek pedig a különböző munkaterületek jobb megismerését is elősegítette. Egyúttal köszönjük állandó segítőink aktív részvételét, akik nélkül nem tudnánk lebonyolítani ezt a mindannyiunk számára fontos eseményt.

Katona Enikő, Szántó Krisztina, Tölgyesy Szilvia

S. Nagy Zita

pszichológus, általános neuropszichológus az OORI dolgozója, a Vegyes Profilú Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály pszichológusa 2014 május 26-án sikeresen védte meg PhD disszertációját. A PhD Disszertáció az „Énkép, testkép, önértékelés. A Testleképeződés neuropszichológiai vonatkozásai címmel került nyílt vitára. S. Nagy Zita teljesítményét, tudományos munkáját és beszámolóját a vizsgabizottság egyhangúlag maximális pont számmal értékelte. Gratulálunk!!!!

S. Nagy Zita a modellje előtt hallgatva az egyik opponensét

Beszámoló

A Magyar Pszichológiai Társaság XXIII. Országos Tudományos Nagygyűlése idén Marosvásárhelyen került megrendezésre 2014. május 15-17. között. A rendezvényen az OORI neuropszichológus munkatársai (Dr. Verseghi Anna, S. Nagy Zita, Urbanics Ildikó, Bálint Brigitta, Wágner Anna, Szabó Gábor) valamint Dr. Mészáros Éva és Őrley Zita logopédusok vettek részt a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
A két szimpózium keretében tartott előadások célja az OORI-ban működő neuropszichológiai rehabilitációs-kutató műhely munkájának bemutatása volt. A kutatás és a klinikai gyakorlat ilyen szoros kapcsolata különleges, integrált szemléletű működésre teremt lehetőséget. Ennek része, hogy a mindennapi gyakorlati munkánk során tapasztalt jelenségekből olyan tudományos elméleti kérdések és hipotézisek születhetnek, melyek ellenőrzése során lehetőség adódik általános érvényű neuropszichológiai törvényszerűségek megfogalmazására. Az elméleti munka eredményei ugyanakkor folyamatosan megmérettetődnek a gyakorlatban azáltal, hogy megvizsgálhatjuk, hogyan tudnak kibomlani az általános törvényszerűségek az egyes konkrét esetekben. Ebben a folyamatban megtapasztalhatjuk, ahogy az „általános elmélet” megtöltődik egyedileg élettel, jelentéssel.

A neuropszichológia művészete - Amikor nem csak a sztenderd számít (szimpózium)
Szervező: Verseghi Anna - ELTE PPK Pszichológia Intézet
Diszkutáns: Donauer Nándor - Budai Gyermekkórház, Epilepszia Centrum

Előadások:
Hol vagyok? - A testhelyzet-észlelés károsodásának eltérései a jobb és a bal agyfélteke sérülésekor
S. Nagy Zita - ELTE PPK Pszichológia Intézet, Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Verseghi Anna - Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
A kinesztetikus-proprioceptív modalitás megismerő és tanulási folyamatainak sajátosságai agysérülést szenvedett személyeknél
Bálint Brigitta -          Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Verseghi Anna - Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Ez az! De mi? - Az Azonosítási Szintek teszt használati lehetőségei a neuropszichológiában
Verseghi Anna - Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Wagner Anna -           Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
S. Nagy Zita - ELTE PPK Pszichológia Intézet; Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
„Bogarat ültet a fülébe.” – Szólások és közmondások formalizált használata a neuropszichológiai vizsgálatban
Verseghi Anna - Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Urbanics Ildikó - Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Szabó Gábor - Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet

 

A neuropszichológia színes világa (szimpózium)
Szervező: S. Nagy Zita - ELTE PPK Pszichológia Intézet; Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Diszkutáns: Pataky Ilona - Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Előadások:
Az idegen akcentus szindróma pszichés és nyelvi aspektusa
Szabó Gábor -             Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Hemiplégia Rehabilitáció Osztály
Mészáros Éva -           Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Hemiplégia Rehabilitáció Osztály
Őrley Zita -     Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Hemiplégia Rehabilitáció Osztály;

Országos Orvosi rehabilitációs Intézet, Agysérültek Rehabilitációs Osztálya

FIFO 2014

Az ORFMMT 2014. évi , Tiszafüreden, 05.23-án rendezett Fiatalok Fórumán, Szöllősi Izabella, az OORI  munkatársa nyerte el az első helyezést,  A gátló folyamatok működése az afáziás nyelvhasználatban c. előadásával.  Növeli az elért eredmény értékét, hogy igen jó színvonalú előadások közül választott a háromtagú zsűri. Ezúton is gratulálunk a nyertesnek.

Vertikális Függesztő Avatás

Az Agysérültek Rehabilitációs Osztálya egy új terápiás eszközzel bővült, ennek ünnepséggel egybekötött hivatalos átadására  2014. május 21. 14.00 került sor az osztályon.
Ez az új rehabilitációs eszköz a Vertikális Függesztő, melynek hasznosságára egy betege terápiája kapcsán Gacsal Csaba kollégánk hívta fel a figyelmet és elkészültét sokak áldozatos munkája tette lehetővé.

Az Agysérültek Rehabilitációs Osztályán folyó szakmai tevékenység egy hazai fejlesztésű és gyártású terápiás eszközzel gazdagodott! Az adományként kapott eszköz a terápiás munkát fogja segíteni, a betegek fejlesztését szolgálja. Ez a terápiás eszköz a betegek egyedi igényeit felmérve gazdag variációs lehetőséget nyújt a gyógytornászoknak a kezelések során, hogy a páciens speciális igényei szerint lehessen a kezeléseket végezni. Ez az új rehabilitációs eszköz a Vertikális Függesztő, már osztályunkon is fontos része lesz az agysérültek rehabilitációjának. Az osztályon felállított terápiás szerkezetet Szabó György gyógytornász fejlesztette ki és építette föl. Az fejlesztőeszköz felállítását, Ungi Mariann gyártásvezető által elindított adománygyűjtésből befolyt összeg tette lehetővé, a terápiás helyiség kialakításában intézetünk is szerepet vállalt. Az Osztály számára biztosított adomány értéke 1.8 millió forint.

Coloplast Nap

A 2014. május 9. megrendezett „Az inkontinens emberek korszerű ellátásáról” tudományos ülés közel száz résztvevő részvételével zajlott.

Novoszel Tibor emléknap 2014. március 28.

Novoszel Tibor alapításától, 1962-től 1987-ig, haláláig vezette a Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályát. 2007-től minden év március utolsó péntekén rá emlékezve szervezzük a Novoszel Tibor Emléknapot, 2014-ben már 8. alkalommal. Az összejövetelek mindig két részből állnak. Délelőtt tudományos összejövetelt rendezünk a gerincvelősérültek rehabilitációjának témáiból úgy, hogy azok más területek rehabilitációs szakemberei számára is érdekesek legyenek. Délután pedig betegtalálkozóra kerül sor, amelyen az intézetben ellátott betegek vesznek részt, valamint régi, volt betegeink is ellátogatnak erre az eseményre.
Idén a tudományos program témája a segédeszköz ellátás volt, különös tekintettel a kerekesszékekre.
A gerincvelősérülés az egyik legsúlyosabb sérülés, ami kihat az emberi szervezet összes szervrendszerének működésére. Mégis, amikor a gerincvelősérülésre gondolunk, először a kerekesszék jut az eszünkbe. A mozgássérültek piktogramján is ez az eszköz szerepel. Mit jelent az a fogalom, hogy kerekesszék? Hogyan kell kinéznie egy kerekesszéknek? Milyen szempontok szerint válogassunk (ha egyáltalán van erre lehetőségünk)? Hogyan és milyen felkészítés után érdemes használni a kerekesszéket? Mennyibe kerül a gerincvelősérültek segédeszköz ellátása? Milyen irányú kutatások zajlanak a világban? Ezen kérdésekre próbáltak választ adni az előadások.

  1. Dankó Dávid: Segédeszközök finanszírozása (szükségletek, lehetőségek, mai helyzet)
  2. Mezei Zoltán: Kerekesszék lehetőségek gerincvelősérült emberek számára (kitekintés a világba)
  3. Kullmann Lajos: A segédeszköz ellátás rendszer szemlélete
  4. Havlikné G. Iwona: Gerincvelősérültek technikai felkészítése a számukra kiválasztott kerekesszék használatra (személyre szabott technikai és fizikai felkészítés)
  5. Laczkó József: Kutatások, kutatási irányok gerincvelősérültek segédeszközeinek fejlesztésében

A délutáni betegtalálkozó részeként az eddig megszokott műsor helyett levetítettük az Életrevalók c. filmet, ami után Rudolf Péter Kossuth díjas színművésszel a „Mégis, kinek az élete?” c. színdarab főszereplőjével beszélgettünk. A beszélgetésen részt vett Antal Zsuzsa, aki „gyakorló” gerincvelősérültként instruálta Rudolf Pétert szerepének hiteles eljátszásához.

 Álljon Itt Antal Zsuzsa blogjában, a színdarabról írt gondolatai.

Antal Zsuzsa: Mégis, kinek az élete?
2012. ápr. 03.

Mi is kezdődött jóval a baleset előtt? és milyen baleset? és kit érdekel ez?
A 80-as évek elején, több, mint 30 évvel ezelőtt, hát igen! akkor is éltek már fiatal felnőttek, idősebb felnőttek, sőt élt még a én drága nagymamám is –a mama- aki pedig már a múlt század előtti században, 1892-ben született. Láttam egy emlékezetes darabot a Madách Színházban. Bryan Clark: Mégis, kinek az élete? címmel. Szerencsésen megcsíptem két maradék jegyet az akkor még kiválóan működő, szocreál, vállalati közönségszervezőtől. A mellette ülő agit-propos persze figyelt … Azzal a meggyőződéssel vettem meg a jegyeket, hogy ami a Madáchban megy, az csak jó lehet! Ráadásul Huszti Péterrel.
Elegánsan felöltözve –akkor ez még kötelező része volt a készülődésnek- elsétáltunk a férjemmel- a körúti színházba. A darabot illetően tájékozatlanul, de csinosan. Mentségünkre szolgáljon, hogy akkor még nem volt a mindentudó internet.
Meglepően indult az előadás: a színpad egy kórterem, poénok, kacagó nézőtér, valami nagyon furcsa, feszültség, zavar…(főnév is, ige is) Kis idő múlva minden világos: a főszereplő egy béna szobrász, aki egy autóbaleset következtében bénult meg mind a négy végtagjára. Gerincvelő sérülés. Hat hónappal a baleset után „úgy dönt, nem akar munka, szerelem és cél nélkül tovább élni. Harcba száll az élete és halála fölötti rendelkezés jogáért. Azt érezzük: élni jó - még akkor is, ha Ken Harrison azt mondja: nem minden áron.” Küzdelmében ökölbe szorított kézzel drukkolunk neki, amikor megnyeri perét, megszerzi az élete feletti rendelkezés jogát … mégsem érzünk örömöt.
Furcsa volt tapsolni az előadás végén. A színészek megérdemelték a közönség vastapsban kifejezett köszönetét. Bravúrosan játszottak. Mégis, jobban örültem volna, ha egy bécsi színházban ülök, ott nem szokás tapsolni. Ezzel a szokással amúgy nem értek egyet.
Szótlanul ballagtunk haza. Napokig alig szólaltam meg, mindenről a darab jutott eszembe. Biztosan ismerős az érzés. 
Hiányérzetem volt,  3 évtizedig. Miért nem tűzi műsorára valamelyik színház ezt a darabot?
Örömmel láttam, hogy Centrál Színházban már próbálják.
Motoszkált bennem a gondolat, hogy jó lenne megkeresni a színházat, mi több a főszereplőt. Felajánlhatnám a – tutira első kézből (?) származó - segítségem.
Tépelődtem, hogy jövök én ahhoz, hogy megkeressek egy akkora színészt, mint Rudolf Péter? Ugyanakkor azt gondoltam, hogy jövök én ahhoz, hogy ne keressem meg az általam nagyra becsült művészt.
Mindig az első gondolat a jó, szokták mondani. Vettem egy magamhoz képest nagy levegőt, és felhívtam a színházat. Elmondtam egy kissé zavaros történetet megokolva, hogy miért kérem a művész úr elérhetőségét. Természetesen nem kaptam meg, lehet hogy  hasonló esetben, én sem segítettem volna.
Nem vagyok egy feladós típus, kerestem más szálakat. Találtam.
Érleltem a gondolatot – mondhatnám, de valójában húztam, halasztottam az időt az első lépés megtételére. Aztán egy éjféli órán, a velem lévő segítőm döbbent tekintetével nem törődve, elkezdtem diktálni egy e-mailt, a kincsként őrzött címre. Százszor átíratva, megrágva minden szót. Amikor összeállt egy kisebb novella, kitöröltettem a megszólításon kívül mindent. Kezdtük újra. Írtunk néhány egyszerű mondatot, végezetül átírtuk a megszólítást és: küldés-gomb. Menjen, mielőtt megint meggondolom!
Szerinted jó? - kérdeztem.   
Majd meglátja! - volt a bölcs válasz.
Nnna, pont attól félek, hogy nem látom meg! -gondoltam, majd az esélytelenek biztonságával elkezdtük az éjszakai nyugalmatlanságra készülést. Ez bejött! Se másnap, se harmadnap nem láttam meg semmit. Amikor már nem nálam volt a labda, az idő vészesen kezdett fogyni a bemutatóig.
Harmadnap csörgött a mobilom. Füldugó be, zöld gomb benyom: rudolfpétervagyok antalzsuzsávalszeretnékbeszélni. Kis szünet és a világ legtermészetellenesebb hangján közöltem a váratlant: ééén vaagyook. Mint egy dallamcsengő! Hát így kezdődött.
A beszélgetés végén megkértem a nővért, hogy rögzítse be a számot Nagykálózy név alatt. 2 és fél évig ez volt Péter álneve, titkos kódja. Nehogy valaki visszaéljen az információval. Csak Szabolcsnak mondtam meg, hogy kivel beszéltem. Másnap robbant a hir.
29 óra múlva: kapucsengő, három emelet lift nélkül, ajtócsengő, megjöttek! Az előszoba hét métere fél-maratonnak tűnt, amíg beért a nappaliba Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter. Ebben a –bátorsági- sorrendben. Nem két nagy színész jött el hozzám, hanem két ember. Három megilletődött ember kezdett el beszélgetni. Hatékony oldószer volt a nagy csokor tulipán, úgy november végén.
Eszter szerényen a háttérben maradt, mint oly sokszor, Péter leült velem szemben a fotelba, és figyelt, figyelt, figyelt. Figyelte mozdulataim, a levegővételem, amit mondok, és ahogy mondom. Időnként kérdezett, röviden és pontosan. Igyekeztem röviden és pontosan válaszolni. Ma ezt úgy értékelem, hogy az első pillanattól szerepformálás intenzív tanfolyama zajlott. Reggelig tudtunk volna beszélgetni, de mindketten elfáradtunk, a vége felé már úgy vette a levegőt, mint én. Olyan rosszul, de jól! Csemege egy logopédusnak. Folytatjuk, abban maradtunk. Azt azért nem gondoltuk, hogy két héttel később a szobámban próbál majd az egész társulat, és együtt dolgozunk, azon, hogy a nézőket ne letaglózza Ken állapota, hanem pontosan értsék: egy béna ember ugyanolyan személyiség, ugyanolyan jogokkal  mint  bárki más, de döntésének okait is el tudják fogadni. Jó hangulatban, véresen komolyan vitatkoztunk, mert ők másképp látták a dolgokat, mint én. Élményözön! Vér is folyt. Na jó, nem annyira..Szerencsére Puskás Tamás, rendező mindenre nyitott volt. Esetenként engedékeny. Esetenként hajthatatlan. (Van egyetlen szó, ami a meggyőződésem ellen valóan hangzik el, de ez maradjon a mi titkunk. Lehet, hogy már csak az enyém? Zárójel befejezve. Fontos volt, hogy  átadjam, hogyan tudja Ken teste nagy részét, fegyelmezett mozdulatlanságban tartani, és a mozgásra képes kis résszel pedig, a tökéletesen működő agy üzenetét nyomatékosítani Sikerült!. Talán ez a szerep hiteles megformálásának egyik titka. Nekem most adottság, ahogy ülök bénaként az ágyban, a kerekesszékben, de egy olyan mozgékony embernek, mint Péter, hihetetlen megpróbáltatás. Láttam már lejönni őt a színpadról a darab után, miközben a taps zúgott a nézőtéren. Mégis, kinek az élete?
Az előadás nagyon markáns. Rudolf Péter egy újságírónak azt mondta ezzel kapcsolatban: Minden, ami megkarcolja a lelket, az jó. Ez jó előadás
A darab után ma is, ugyanúgy elcsendesedve jönnek ki a nézők, mint a 30 éve mi is.
Ami engem illet: most másként élem meg, mint annak idején. Azért nem lenne a barátom, aki akkor ott a körúton előrevetíti várható jövőm képét. Vagy igen?Tudományos ülés, 2014. május 9.

„Az inkontinens emberek korszerű ellátásáról”

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és az Orvosi Rehabilitációért Közhasznú Alapítvány évek óta -a hazai gyakorlatban eddig példanélküli- szakmai és tudományos kapcsolatban áll a hazánkban jelentős előállítási kapacitásokkal is rendelkező ColoplastA/S céggel. A partnerség keretében az Alapítvány számára biztosított adományok értéke mostanáig elérte a 30 millió forint összeget. Ez a tény, és az, hogy 2014-ben az OORI-ban megkezdi munkáját az Urodinamikai Laboratórium, tette indokolttá, hogy a témában tudományos ülést szervezzünk.

A vizeletürítési zavarok okozta testi és lelki zavarok, a másodlagos fertőzések illetve veseelégtelenség komoly problémát jelentenek mind az érintett betegek mind az ellátórendszer számára. Jelen tudományos ülés fő témája az idegrendszeri károsodás okozta (neurogén) hólyagürítési zavar miatt rehabilitációt igénylő emberek korszerű konzervatív ellátása, ideértve a diagnosztikát, valamint a másodlagos szövődmények megelőzését. A főbb tárgyalt kérdések a példaértékű nemzetközi referenciák és saját terápiás tapasztalataink megosztásával:

Program

10:30 – 12:45. Szakmai előadások

Moderátor: Dr. Klauber András, OORI osztályvezető főorvos

Az előadások után konzultációs szendvicsebédre várjuk a résztvevőket!

13:00 – 14.00 Vezetett látogatás az OORI-ban

A rendezvény helyszíne:

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,

1528. Budapest, Szanatórium u. 19.

Főépület - Kápolna

A tudományos ülésen a részvétel ingyenes.

Jelentkezés: 2014. május 7-éig a regisztracio.inkontinencia@rehabint.hu címen.

Kérjük a jelentkezéskor az e-mail cím, az orvosi pecsétszám illetve a szakdolgozói működési nyilvántartási szám megadását!

A regisztrált résztvevők számára a tudományos ülés akkreditált képzésként való elismertetése folyamatban van.

Antalffy Yvette-Hildegard – öninterjújában így ír magáról:

„Két és fél éve fejlesztettem ki új műfajként egyfajta „virtuális kalligráfiát”, egy az OORI Ergoterápiás Osztályának készített „önellátás”-piktogram-sorozattal. Majd ezt az ábrázolási formát vittem tovább gondolataim illusztrálására is. Ehhez némi tömör magyarázatként, a haiku versformával való egymásra találásunk után létrejött - a rajz és az írás szimbiózisaként -, a haiku-kalligráfia.”

Festmény például egy könyvesboltról…

Hagyományos és igen csak különös témájú képek sorából válogathattunk Fodor Flóra munkái közül az OORI Galéria május első heteiben induló kiállítására. Ilyen különös témák például egy könyvesbolt látványa, a forgalom a Budaörsi úton, Franz Kafka kék-piros csíkos ezerlábúvá alakult novellahőse egy ajtónyílás fényében, vagy egy terráriumban élő leguán fölött felderengő világosság…

Gratulálunk

Gratulálunk Intézetünk nyugalmazott dolgozóinak, Almásy Évának és dr. Nyírő Piroskának a Pro Sanitate díjhoz, melyet Szócska Miklós Egészségügyért Felelős Államtitkártól vehettek át az EMMI-ben rendezett március 15-ei ünnepség alkalmával.Nemzetközi női ülőröplabda-torna

Immár harmadszor rendez Magyarország nemzetközi ülőröplabda-tornát női válogatottak számára, és ennek a viadalnak első alkalommal ad otthont az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet. A rendezvény kétnapos: április 5-én, szombaton egész nap, április 6-án, vasárnap pedig délelőtt pattog majd a labda a Központi Tornateremben, ahol négy nemzet legjobbjai mérik össze tudásukat. A verseny sztárvendége a legutóbbi, 2013-as Európa-bajnokság bronzérmese, a legutóbbi, 2012-es paralimpián hatodik Szlovénia, a második számú esélyes ez előző Eb-n hatodik, rutinos Finnország válogatottja, ezután következnek a papírforma szerinti erősorrendben a tavalyi kontinensviadalon hetedik mieink, végül pedig az ott két hellyel hátrébb végző horvátok. Ami a magyar hölgyeket illeti, érdemes tudni róluk, hogy 2009 tavaszán tartották az első edzésüket, vagyis a legtapasztaltabb játékosaink is alig öt éve űzik ezt a sportágat, amely főleg az alsóvégtagsérültek számára lett kitalálva, de másfajta sérüléssel is űzhető, a szlovéneknél például játszik majd egy olyan játékos, aki karprotézissel ülőröplabdázik - mégis csapata egyik legjobbja.

Röviden a szabályokról, amelyek nagyon hasonlítanak az anyasportágnak számító röplabda szabályaihoz: hat a hat ellen játszik két csapat a 105 centi magas háló két oldalán a 6x10 méteres pályán, az egyik fél harmadik nyert szettjéig tart egy mérkőzés, a játszmákon belül pedig 25 pontig tart a küzdelem, de legalább két ponttal kell nyerni. Egy labdameneten belül egy térfélen három érintés (ez általában a fogadás, a feladás és az ütés) engedélyezett, utána át kell juttatni a labdát a háló felett és a két antenna között. Fontos szabály, hogy a labdába érő játékos fenekének érintkezésben kell lennie a pálya talajával: ez biztosítja az esélyegyenlőséget, hiszen ha ezt nem szabályoznák, a felsővégtagsérültek például nyugodtan felpattanhatnának és lecsaphatnák a labdát. A játék kívülről látványos és izgalmas, belülről pedig mozgalmas, mert a nevével ellentétben korántsem abból áll, hogy egy helyben üldögélnek a játékosok, hanem - jellemzően a karok segítségével - rengeteget kell mozogni jobbra, balra, előre, hátra, hiszen az ellenfélnek az a legfőbb célja, hogy olyan helyre üsse a labdát, ahol a másik térfélen nem ül senki.

Szóval 3. Hungarian Open az OORI-ban Szlovénia, Finnország, Magyarország és Horvátország női ülőröplabda-válogatottjával. A magyar csapat tagjai sok szeretettel várják április 5-én és 6-án az intézmény dolgozóit és betegeit!

Program:

Április 5., szombat
9.00 Szlovénia-Finnország
11.00 Magyarország-Horvátország
13.00 Szlovénia-Horvátország
15.00 Magyarország-Finnország
17.00 Finnország-Horvátország
19.00 Magyarország-Szlovénia
Április 6., vasárnap
9.00 Bronzmeccs
11.00 Döntő
SkillsHungary Nemzeti Döntő 2014 –

Intézetünk munkatársa lett az első helyezett

2014. március 5-6-án került megrendezésre a EuroSkills és a WorldSkills nemzetközi szakmai versenyek válogatóinak döntője, az I. SkillsHungary Nemzeti Döntő, melyen az Ápoló-gondozó kategóriában is kiválasztásra kerültek azok, akik Magyarországot képviselhetik 2014-ben a EuroSkills Lille versenyen (a „Szakmák Európa Bajnokságán”), illetve a 2015-ben Brazíliában megrendezésre kerülő, a „Szakmák Olimpiájának” is nevezett WorldSkills Sao Paulo 2015 világversenyen.

Az összesen 12 versenyszámban megrendezésre kerülő válogatókra több mint 300 versenyző jelentkezett. A versenyen Ápolás-gondozás szakmában első helyen az OORI munkatársa, Fehér Zsuzsanna budapesti, második helyen Gál Mónika Patrícia dunaújvárosi, harmadik helyen pedig Monoki Noémi karcagi versenyző végzett.

Az elért eredmény alapján az első két helyezett képviseli októberben a magyarországi ápolókat az európai versenyen.

Munkatársunknak az elért sikerhez szeretettel gratulálunk!Tisztelt Munkatársak!

Intézetünk Közalkalmazotti Tanácsának (KT) mandátuma 2013 év végén véget ért. A KT Választási Bizottságot hozott létre melynek tagjai:

tag nevee-mailrészlegbeosztás
Bódi Mariann m.bodi@rehabint.hu VEMO tag
Hamar Istvánné a.hamar@rehabint.hu Munkaügy tag
Dr Putz Miklós m.putz@rehabint.hu GMRO tag
Sarkadi Attila a.sarkadi@rehabint.hu Informatika elnök
Tas András a.tas@rehabint.hu ERGO tag

A Választási Bizottság 2014.02.14-én.-én megtartotta alakuló ülését és elnököt választott Sarkadi Attila személyében.

Az új Közalkalmazotti Tanács választáshoz szükséges a jelöltállítás.
A jelöltállítás tájékoztatóját minden osztályra eljuttatjuk.
Jelöltállítási időszak 2014. március 06. - 2014. március 28.

Az érvényes jelöltlistához minimálisan 7 fő jelölt szükséges az Intézet jelenlegi összedolgozói létszáma alapján.

A választási bizottság forgatókönyve a választás lebonyolítására

Aláírásgyűjtő ív közalkalmazotti jelöltállításhoz

TÁJÉKOZTATÓ a jelöltállítás szabályairól

Nyilatkozat

Tájékoztató a szavazásról

A szavazatszedő bizottság feladatai

A választási bizottság ügyrendje

TÁJÉKOZTATÓ a választás szabályairól
Budapest, 2014.02.21

VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGHalliwick II. kurzus

2014.január 13-15. között sikeresen lezajlott az intézetünkbe tervezett Halliwick II. kurzus, amelyet ez alkalommal is Johan Lambeck vezetett. Nagy mérföldkő hazai, de talán világviszonylatban is, mert ez a második ilyen tanfolyam nemzetközi szinten.

A Halliwick-program aktív és többnyire dinamikus gyakorlatokra épít, a mozgásokat döntően a víz tulajdonságainak segítségével váltja ki. A módszer a hidroterápia területén széleskörűen felhasználható, mint például mozgásszervi, neurológiai és a gyerekgyógyászati területeken. A rehabilitációban a páciensek már a korai szakaszban megtapasztalhatják pozitív élményként a mozgásra való képességet. A víz felhajtóereje támogatja a törzset, mobilizáló és stabilizáló úton is. A Program hagyományosan a poszturális kontrollra (a központ stabilizálására) fókuszál, mint ami minden mozgás véghezvitelének alapja. A feladatok ismételhetőek és módosíthatóak, nehezíthetőek, így a páciensek hamar megtanulhatják az egyensúlyi stratégiákat, amelyeknek a szárazföldön is érvényesül a hatásuk.

A Halliwick ma világszerte elismert módszer, terápiás, szakmai, rekreatív versenyképessége, és más vízi terápiákkal való egyszerű kombinálhatósága miatt. (Lambeck & Gamper, 2010)Beszámoló a Maximus Project első európai eseményéről

A Maximus Project a Nemzetközi Kerekesszékes Rögbi Szövetség (IWRF) által életre hívott kezdeményezés, melynek célja, hogy a sportágban kezdő és fejlődő országokat képzésekkel és versenyek rendezésével segítse az élvonalhoz való felzárkózásban.
Az első három nagy versenyre Dél-Amerikában került sor, ahol Kanada és az Egyesült Államok csapata töltötte be a mentor-szerepet. Ennek folytán Brazília az első dél-amerikai csapatként felkerült a Világ quadrugby térképére, vagyis az aktív országok világranglistájára. Ma már Argentína, Kolumbia és Mexikó is tagja eme illusztris társaságnak.

Az IWRF berkein belül működő Development Committee 2013. augusztus 12-ére, az Atwerpenben lebonyolításra került Európa Bajnokság első napjára hirdette meg a European Development Congress-t, ahol a fejlődő országok képviselői vehettek részt abból a célból, hogy információkat cseréljenek egymással és az IWRF tagjaival. A kongresszuson Magyarországot Oszlánczi Kristóf, a magyar csapat kapitánya, valamint Hrivnák Gergely, a csapat edzője képviselte. Itt adtuk elő azon tervünket, hogy szerveznénk egy nemzetközi tornát Magyarországon a kezdő csapatok részvételével. John Bishop, az IWRF elnöke és Mathias Costa a szervezet titkára azonnal kapott az alkalmon, és beszámolt a Maximus Project létezéséről, eredményeiről. Felvetették, hogy a mi tornánkat megszervezhetnénk a Maximus keretein belül, az IWRF neve alatt. Természetesen nagy megtiszteltetésnek és még nagyobb lehetőségnek vettük a felkérést, azonnal beleegyeztünk. Így történt, hogy a Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület 2014 januárjában megrendezhette a Maximus Project első európai tornáját, ami a csapat 2008-as fennállása óta az első igazán komoly horderejű esemény.

A kezdő csapatok közül Oroszország, Izrael és Görögország jelezte részvételét a rendező Magyarország mellett. A Nemzetközi Szövetség Csehországot és Németországot szervezte be, hogy vállalják a mentorok szerepét. A cseh válogatottal eddig is jó kapcsolatot tartottunk fenn. Több közös edzőtáborban és néhány versenyen fonódott össze a sorsunk és kötődött szorosra barátságunk. A német válogatott pedig a Világ egyik legjobb csapata, az idén augusztusban, Dániában rendezendő világbajnokság egyik résztvevője. Két nagy múlttal és hatalmas tapasztalatokkal rendelkező csapat érkezett hozzánk azért, hogy bevezessen eme csodálatos sport rejtelmeibe. A játék tanulása mellett játékvezetők és kategorizáló szakemberek képzésére is sor került.

A rendezvénynek a MOM Sportközpont adott otthont 2014. január 21-25. között. Az első napon, 21-én, kedden délelőtt érkeztek Budapestre az utolsó vendégek. Délután a játékvezető képzés első előadásaival, kategorizáló képzés elméleti előadásaival és egy tájékoztató üléssel kezdődött a program. Szerdán, 22-én közös edzésen vettek részt a csapatok a csehek és a németek vezényletével. Egyéni alaptechnikák és alap taktikai elemek gyakorlása került terítékre. A játékvezető aspiránsok , köztük Hivatal Nóra, délelőtt még az elméleti kérdéseken rágták át magukat Sylwia Sekowska nemzetközi játékvezető irányításával, majd délután már edzőmérkőzéseken gyakorolhatták a játékvezetést. A kategorizálók Mészáros Edittel a soraikban egész nap az erre a célra kijelölt teremben fogadták egymás után a kategorizálandó játékosokat és Izabella Franczak vezetésével mindenkit elláttak a fizikai állapotának megfelelő értékkel.

A verseny lényegi része, a körmérkőzéses alapon lebonyolított torna csütörtökön, 23-án kezdődött és 25-én szombaton ért véget. A rendezésben az IWRF részéről Christoph Werner, az Európai Zóna elnöke és Sofia Beloka a Development Commettee vezetője jelentett nagy segítséget. A szervezés dandárját magyar részről Koller Sándor, a Wildboars elnöke és játékosa vállalta magára. Ebben és a kivitelezésben sok segítője akadt, akik időt és fáradtságot nem kímélve hajtottak a rendezvény sikeréért. A teljesség igénye nélkül említenék pár nevet, akik nélkül nem sikerült volna elnyernünk a Nemzetközi Szövetség és a résztvevő országok elismerését: Molnár Marietta (orvosi háttér megszervezése, szálloda és csarnok közti transzport koordinálása, mindenes), Koller Tamás (sofőr, szállító, mindenes), Kovács Zsolt (a Magyar Paralimpiai Bizottság által rendelkezésünkre bocsátott kisbusz sofőre), Janovics László (a BKV által rendelkezésünkre bocsátott busz sofőre), Porubsky Péter, Szabó Kinga,  Harkányi Viktória, Pusztai Ágnes, Dénes Veronika, Tilly Tamás, Korpos Ágnes (segítők).

A versenyt papírforma szerint a németek nyerték, a második helyet a csehek szerezték meg. A fejlődő országok közül magasan kiemelkedtek az oroszok, akik a két profi csapattal is érdemben vették fel a versenyt. Ők végeztek a harmadik helyen. Izrael szerezte meg a negyedik, Görögország az ötödik helyet. Mi, a magyar csapat udvarias vendéglátóként, nagy csatákat vívva meg, a még pontszerző hatodik helyre értünk. Bár a helyezés nem tükrözi, de a csapat komoly fejlődésen ment át, ami az áprilisi kölni tornán már reményeink szerint eredményekben is meg fog mutatkozni. Ezért dolgozunk továbbra is töretlen lelkesedéssel és hittel az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet sportcsarnokában minden szerdán és szombaton.

Hrivnák Gergely
Budapest, 2014-02-27


Emléktábla avatás Borsay János professzor úr születésnapján

Budapest, 2014. február 21. Az Intézet jelenlegi dolgozói, egykori tanítványai, munkatársai és fia jelenlétében ünnepi megemlékezés keretében avattuk fel az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet alapítója, Borsay János professzor emléktábláját.

Borsay János 1918-ban született, majd Szegeden, Bécsben és Kolozsvárott járt egyetemre, 1941-ben végzett. 1945-től Szegeden, az I. számú Sebészeti Klinikán dolgozott. 1953-ban lépett be az akkori Állami Fodor József Tbc Gyógyintézetbe, az OORI jogelődjébe, mint az egyik csontsebészeti osztály vezetője. Ortopédiából és tüdősebészetből szakvizsgázott.

Kandidátusi értekezését 1966-ban védte meg. Ebben az évben lett az intézet főigazgatója, és vezetése alatt a tbc-s megbetegedések jelentőségének csökkenésével összefüggésben, ugyanakkor a kor követelményeinek megfelelően indította meg az új profil kialakítását régi munkatársaival. Így lett 1975-ben az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet első főigazgatója.

A megnyitót Dr. Cserháti Péter PhD. főigazgató tartotta, majd Borsay professzor úr Németországban élő és ez alkalomra hazautazott fiával, Dr. Borsay Jánossal leleplezték az emléktáblát.

A megemlékező előadásokat egykori kollégái, pályatársai Dr. Fehér Miklós, Dr. Laczkó - Magyar György, Dr. Klauber András és Dr. Ari Lajos tartották. Mellettük egykori tanítványa Dr. Mező Róbert a megemlékezés kezdeményezője és egykori betege Viniczai Klára is visszaemlékezett Dr. Borsay Jánosra.

TÁMOP Sajtótájékoztató


A betegellátók akkreditációja a biztonságos betegellátásért (BELLA) alcímet viselő program bemutató sajtótájékoztatójának és nyitó konferenciájának Intézetünk adott otthont, melyen Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is megjelent. Az 50 millió forint uniós támogatásból megvalósuló projektet Dr. Szócska Miklós mellett Dr. Belicza Éva, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet szakértője valamint Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója mutatta be. A projekt tesztidőszakában a gyakorlatban elemzik azokat a betegellátási valamint szervezeti standardokat, amelyek a betegellátás biztonságának erősítését szolgálják a mindennapi működés javításával, a kórházak, szakrendelők és gyógyszertárak napi feladatainak elvégzéséhez nyújtott segítséggel. Dr. Szócska Miklós kiemelte, hogy a program fontos eleme a felelős egészségügy kialakításának. Az uniós projektben jelenleg hét kórház és három járóbeteg-szakellátó vesz részt: a Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórház, a Jahn Ferenc és a Szent János kórház, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet és a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje, valamint a Budapest II.-V.-XVI. kerületi szakrendelők.2013

A virtuális térből szárnyra kelő madarak

A főváros szívében, egy szürke bérház magasföldszintjén, kis üdezöld „dzsungelben” él Tegze Judit festő és grafikus művésznő. A lakásbejárata melletti virágcserepekből örökzöldek futnak fel a következő emeletek folyosóira, az egyik kis dézsában békalencse úszkál. A lakásába lépve is igazi botanikus kert fogad. Mindenütt burjánzik a természet és fut a fény felé.
Így nem csoda, hogy a számítógép klaviatúrája és képernyője közötti térből pedig különös madarak kelnek szárnyra Judit fantáziája és kreativitása révén.

Festészet és számítógép. Hogyan függ össze ez a látszólag két világ a te életedben?
Autodidakta művész vagyok. Az egész úgy kezdődött, hogy kislány koromban is már képzőművész szerettem volna lenni, de abban az időben a szüleim szemében ez nem tűnt biztos kenyérkereső foglalkozásnak. Tehát a „Kisképző” helyett egy erős gimnázium olasz szakos osztályába írattak be, miközben én szívem szerint inkább angolt tanultam volna. Így már az első héten a sarkamra álltam és átkértem magam a reálszakos osztályba az angol miatt, s itt végül is a matematika és fizika világában teljesedtem ki; ennek folyományaként egyenes volt az utam a Műegyetem Építőmérnöki karára. Egyetemistaként pasztellel rajzolgattam, de leginkább a magam örömére.
Kutatómérnökként kezdtem dolgozni, s időközben doktoráltam is.
Majd egy komoly betegség törte ketté a műszaki karrieremet. Ebből az állapotból, igaz nagy sokára, de látszólag tünetmentesen felépültem.
Ekkor jött a házasság és két gyermekem is született. A második gyermek születése után nem sokkal viszont kiújult a korábbi kór és ennek következtében már nem voltam nyolc órában munkára fogható munkatárs. Így leszázalékolva bár, de végig dolgoztam tisztességgel az életemet.

Több évtizedes szünet után kezdtél el újra festeni.
Ezúttal már elsősorban olajfestékkel. Fark László, mozgássérült grafikusművész-tanárom segítségével pedig elsajátítottam egyéb technikákat is, mint például a rézkarc, a linómetszés, vagy a tűzzománc. Főleg természet után, tájképet, csendéletet és portrét festettem. Volt selyemfestős korszakom is.
2004 körül pedig a számítógép-grafika világára találtam rá. Fark László inspirált ekkor is. Azt mondta, hogy próbáljam ki a modell nélküli alkotást, egyszerűen fantáziából rajzoljak. Előbb ecsettel-ceruzával, majd egy alkalommal két festékpaca beszkennelésével a számítógépet is csatarendbe állítva indult el intuitív korszakom.

Azóta már több önálló és csoportos kiállításra való anyag is összegyűlt számítógép- grafikáidból.
Az önálló kiállításaim közül az egyik Egérút címmel a Greguss Galériában, amely a számítógép egerének útját kísérte végig, a másik pedig Digitális Átállás néven a XII. kerületi Önkormányzat folyosógalériájában volt.
Egy éve többedmagammal a Nemzeti Galériában az Újra festett valóság kiállításon szerepeltem, mely kiállítás azóta ország- és világjáró körútra indult.
A nyár folyamán pedig Fark Lászlóval együtt az Újságíró Szövetségben állítottunk ki Elektrománia címmel .http://www.meoszinfo.hu/film/arch_59.htm
Az OORI Galériában 2007-2010 között minden évben volt önálló kiállításom. 2009-ben pedig a Ritka Szépségek Gyűjteményének részeként szerepelt válogatás a munkáimból.
Honlapomon megtalálható a korábbi, más műfajú kiállításaim jegyzéke is.
Tegze Judit honlapja: http://tegzejudit.hu/

Tegze Judit 2010-ben a Lengyel Intézet nemzetközi pályázatára készített Chopin & Liszt című alkotása az UNESCO párizsi székházában megrendezett egyik hangverseny meghívóját, programfüzetét illusztrálta. A Greguss Kör tagjaként pedig a Hétpöttylakó Zinzua nevű parányi, különös fantáziaállatkájával felnőtt kategóriában megnyerte az egyesület országosan meghirdetett képzőművészeti pályázatát.


Nem maradtál hűtlen a régi szakmádhoz sem.
Jelenleg óraadó tanárként statikát és szilárdságtant tanítok a Corvinus Egyetem tájépítészeti karán. Bár a bennem munkálkodó kutatómérnök kísérletező szelleme sarkallta a különböző művészeti technikákkal való próbálkozásaimat, diákjaim nem sejtik, hogy képzőművészettel is foglalkozom.

Mostanság pedig a számítógép klaviatúrája és képernyője közötti térből különös madarak kelnek szárnyra fantáziád és kreativitásod révén. E madarak a szabadság, a felemelkedés szimbólumai.
Olyannyira, hogy az egyik madárkám kontúrjait egy hídszerkezet összekötései között fedeztem fel és onnan szabadítottam ki egy-két billentyűkombináció beütésével; egy másik madárkára pedig a lányom esküvői ruhájának redőiben leltem és virtuális ecsetvonásokkal biztattam szárnyalásra.

Tegze Judit a virtuális térből szárnyra kelő madarai az OORI Galériában 2013. november 9. - 2014. január 10. között tekinthetők meg - Budapest XII. kerület, Szanatórium utca 19. - a főépület aulájában.


Antalffy Yvette

2012.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

„KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSA AZ ORSZÁGOS ORVOSI REHABILITÁCIÓS INTÉZET DOLGOZÓI KÖRÉBEN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÁPOLÓI TEVÉKENYSÉGEK FEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN.”

2012 / 09 / 01

TÁMOP-6.2.2.A-KMR/11-1-2012-0003 Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet fő profilja a komplex orvosi mozgásszervi rehabilitáció. Az intézményünkben foglalkoztatott mintegy 500 fő munkavállaló fele szakdolgozó, akik közül 150 fő ápoló/asszisztens munkakörben foglalkoztatott. Dolgozóink nagy része középfokú szakképesítéssel rendelkezik, akik közül néhányan önerőből próbálnak meg a felnőttképzésben részt venni, ami a mindennapi létfenntartás mellett nem könnyű. A pályázattal 9 szakdolgozónk számára új, megfelelő szakmai kompetenciákat biztosító képzések valósulhatnak meg úgy, hogy nemcsak a képzés költsége, hanem valamennyi járulékos költség is a rendelkezésünkre áll.

A teljes közlemény itt olvasható

Nemzeti Fejlesztési ÜgynökségÁprilis 14. MERI sportnap

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) negyedik alkalommal rendezte meg a MERI Sportnapot azzal a céllal, hogy a fogyatékossággal élők megismerhessék és kipróbálhassák azokat a sportokat, amelyeket ők is űzhetnek, és ezzel felkeltse a mozgáskorlátozott fiatalokban az igényt a mozgásra, a testedzésre. A sportnap társszervezője a Magyar Paralimpiai Bizottság.

A rendezvényen több mint 20 sportágat próbálhattak ki az érdeklődők, ilyen például a gerelyhajítás, a lövészet, az asztalitenisz, a boccia, a kerekesszékes kosárlabda, a rugby, az ülőröplabda, a vívás, a lovaglás, vagy a kajak-kenu. Több sportágat paralimpikonok, világ- és európabajnok parasportolók mutattak be.

 

Március 30. Novoszel nap

Intézetünk hatodik alkalommal rendezte meg a Novoszel Tibor emléknapot. A tudományos rendezvény témája:

"Hitek és tévhitek a gerincvelősérültek ellátása során"

A gerincvelősérülés talán a legsúlyosabb sérülés, ami kihat az összes szervrendszer működésére. Természetes folyamat az, hogy a sérültek megpróbálkoznak minden olyan ajánlattal, amiről valahol azt hallották, hogy az állapoton segít, ami a javulás eredményével kecsegtet. Ezen helyzetet kihasználva olyan ajánlatok keringnek már hazánkban is, amelyeknek még nincs meg a mindennapi élet számára a valós alapjuk. Miért jelent ez problémát a gerincvelősérültek rehabilitációja során? Az anyagi kihatásokról nem beszélve jelentősen megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik a mindennapi ellátás folyamatát.

 

 

Március 6. A logopédia napja

Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága (Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes/Logopèdes de l'Union Européenne, CPLOL)  a logopédia népszerűsítése érdekében indította útjára a logopédia európai napját 2004-ben. A kezdeményezés fontos célkitűzése, hogy betekintést engedjen a kommunikációs zavarok sokféleségébe és azoknak az egészségre gyakorolt következményeire, valamint hogy az érintetteknek tájékoztatást nyújtson jogi kérdésekben és az ellátás területén. Ennek a napnak az üzenete, hogy a közös szakmai tudás felhasználásával egész Európában, a megelőzés kerüljön előtérbe.

 

Ehhez a naphoz csatlakozott ebben az évben egy színpadi előadással és egy kiállítással Intézetünk is.

 

Előadás: A Démoszthenész Thália Pódium Egyveleg című előadása 20 percben

A 2008 óta működő csoport tagjai különböző beszédproblémával küzdenek, de ennek ellenére félelmeiket leküzdve, időnként mégis színpadra állnak.

Kiállítás: Afázia képekben címmel nyílt az a kiállítás, melynek alkotói afáziás személyek. A készítők egyedi módon mutatják be, milyen érzés afáziásnak lenni.

 

 

Február 23. Koncert

 

Pozsgai Zoltán és Sárközi Béla tartott nagy sikerrel kamarazenei koncertet Intézetünk betegei és dolgozói számára.

 

 

Február 21. Nyílt nap a Hidroterápián

 

 

 

 

 

 

 

 

2011.

 

 

Augusztus 20. Kiállítás

Nemeskériné Szrapkó Éva festőművésznő alkotásai megtekinthetők az Intézet aulájában.

A kiállítás ismertetője itt tekinthető meg.

 

 

 

Június 1-30. Kiállítás

Doszkocs Zsuzsa légzésbénult festőművész képeiből rendezett kiállítás megtekinthető az Intézet aulájában.

A kiállítás katalógusa itt tekinthető meg.

 

 

Március 1. Nyílt nap a Hidroterápián

 

A hidroterápiás részleg 2011. március 1-én nyílt napot szervezett intézetünk dolgozói számára.

A program során az érdeklődők egy Nappali kórház betegeinek tartott csoport tornát és egy fiatal Stroke beteg egyéni kezelését tekinthették meg. Illetve részt vehettek sajátélmény szerzésén alapuló gyakorlati órán, ahol a vízspecifikus hatásokat tapasztalhatták meg a saját bőrükön.

A programon összesen 47 fő vett részt orvosok, gyógytornászok és pszichológusok.

Nem utolsósorban a nyílt nap a részlegen dolgozó terapeutáknak is fontos tapasztalat szerzés volt.

Jó érzés volt az újdonság erejével hatni azokra a kollegákra, akikkel nap, mint együtt dolgozunk és közös betegeink vannak.

 

 

 

 

Január 21. Gyászol az Intézet

 

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet fájdalommal tudatja, hogy kollegánk Dr. Malomsoki Jenő életének 84.évében  2011 január 21.-én elhunyt.

Halálával a terhelésdiagnosztika magyarországi nagyját veszítettük el.

 

 

 

2010.

 

 

Október 28. Kitüntetés

 

2010. október 28. Batthyány-Strattmann László születésének 140. évfordulója alkalmából

 Katona Enikő

 az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet hidroterápiás vezetője  több évtizeden át végzett kimagasló, példaértékű tevékenységéért az Egészségügyi Miniszter Díszoklevele elismerésben részesült.

 

 

 

Július 8. Kitüntetések

 

Intézetünk ajánlása alapján

Dr. Turcsányi István főorvos

a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Semmelweis napi rendezvényén kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate elismerésben részesült.

 

Eredményes, példamutató tevékenysége elismeréseként Miniszteri Dicséretben részesült

Alpári László és Alpári Lászlóné

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Amputációs Rehabilitációs Osztályának „Révészei”.

 

 

 

 

Július 2. Semmelweis nap

 

Az intézeti Semmelweis napi ünnepségen kollégánk Fekete Zsófia és együttese, a Staccato Énekegyüttes adott jó hangulatú, nagy sikerű koncertet. A főigazgató megnyitója után Frey Erika, a Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztályának vezető ápolója mondta el az ünnepi beszédet.
Ebben az évben 9 munkatársunk és két kollektívánk részesült főigazgatói dicséretben:

Dr. Baranyai Lajos

Tornai Orsolya

Tóth Éva Zsuzsanna

Kiss Eszter

Mekler Attiláná és Godóné Urbán Erika

Katona Enikő és Dr. Mogánné Tölgyesy Szilvia

Csépleö Viktória

 

A Röntgen Osztály szakasszisztensei
(Szabó Éva, Rontó Beatrix, Pékó Tamás)

A Műszaki Osztály TMK műhely dolgozói
(Filip Tibor, Köllő Lajos, Krénn Imre, Oravecz György, Zsoldos Jenő)

 

 

 

 

 

Június 7. Személyi változás

 

Dr. Cserháti Pétert, Intézetünk főorvosát, a miniszterelnök a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkárává nevezte ki.

 

 

Június 5. Gyászol az Intézet

 

 

 

Május 28. Fiatalok Fóruma

 

Az ORFMMT idén Csákváron rendezte meg a hagyományos Fiatalok Fórumát. A rendezvényen Intézetünk képviseletében öt előadás hangzott el. Szanyó Zsuzsa és Fodor Gabriella (Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztálya), valamint Gál Anita és Szabó Júlia (Vegyes Profilú Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, Központi Ergoterápia) harmadik helyezést ért el.

 

 

Május 19-22. Kongresszusi elismerés

 

A XI. Magyar Osteológiai Kongresszuson a szakmai bíráló bizottság a legjobb előadás díját dr. Nagy Judit főorvosnak, a Radiológiai Osztály vezetőjének ítélte.

 

 

Május 15. Intézeti rekreációs nap

 

Az ergoterápia és a hidroterápia szervezésében Intézeti rekreációs sport napot tartottunk. A megmérettetésen 9 csapat indult az intézet különböző osztályairól és részlegeiről. 

A verseny győztese a Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztályának csapata lett.

 

 

 

Március 24. Országos Ápoló Vetélkedő

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) első alkalommal megrendezett országos szakmai vetélkedőjére Intézetünkben került sor. A rendezvényről bővebben itt olvashat.

 

 

Március 9. Kitüntetések

 

Dr. Székely Tamás Egészségügyi Miniszter március 15-e alkalmából

Dr. Vass Mátyás

 a Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztályának főorvosa részére Pro Sanitate díjat adományozott.

 

 

Március - április. Kiállítás

 

Bedő Julianna fénykép kiállítása tekinthető meg az aulában. A művésznőről és a kiállításról itt olvashat.

 

 

 

2009.

 

 

 

December 21. Karácsony

 

Az immár hagyományossá vált karácsonyi ünnepségünket a Központi Ergoterápia Dalárda kórusa az Intézet dolgozói és betegei közös  karácsonyi műsora tette különlegesen meghitté.

Az ünnepi műsor megkezdése előtt és a rendezvény ideje alatt az idén is gyűjtöttünk adományokat az Orvosi Rehabilitációért Alapítvány javára.

Az adományokért tombolajegyet adtunk, mellyel értékes nyereményeket lehetett nyerni.

 

 

 

 

 

December 10. Mikulás Buli

 

A Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztálya szervezésében nagyszabású Mikulás ünnepség volt Intézetünkben.

 

 

Október 29.  Kitüntetés

 

Batthyány-Strattmann László születésének 139. évfordulója alkalmából Dr. Székely Tamás Egészségügyi Miniszter

Dr. Szél István

 részére Pro Sanitate díjat adományozott.

 

 

Szeptember 26. Scoli-buli

 

2009. szeptember 26-án de 10 órai kezdettel rendezte meg a Heim Pál Gyermekkórház Ortopéd osztályának Ép-Kéz-Láb Alapítványa az immár hagyományos Scoli-bulit. A  fűzőt viselő gyerekek számára  8. alkalommal megrendezett egész napos sportrendezvénynek idén Intézetünk adott otthont.

 

 

Szeptember 4. UEMS minősítés

 

Intézetünk megkapta az "Európai Uniós Oktatókórház" minősítést. Az ezt tanúsító okiratot dr. Dénes Zoltán főorvos vette át az UEMS (Union Européenne des Médecins Spécialistes) Rigában rendezett ülésén.

 

Július 14. Kisállat terápia

 

A kisállat terápiával foglalkozó Tetra csoport bemutatót tartott Intézetünkben. Ezen a délutánon betegeink és munkatársaink megismerkedhettek a terápiát végző szakemberekkel és kutyáikkal, valamint sok mindent megtudhattak e terápia lényegéről és fontosságáról.

Láthattunk kutyák által végrehajtott feladatokat, produkciókat, és aki akarta megsimogathatta  sőt az ölébe is vehette őket.

 

 

 

Július 3. Semmelweis nap

 

2009. július. 03-án   Intézeti Semmelweis napi ünnepséget tartottunk. Családias hangulatú rendezvényen  a Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézet vonós tanárai adtak rövid koncertet. A főigazgató megnyitója után egy fiatal kolléga, Gelányi László mondta el az ünnepi beszédet. Ebben az évben hét munkatársunk részesült főigazgatói dicséretben, és ketten kaptak külön dicséretet.

Külön dicséretek:

    Dr. Cserháti Péter

    Dr. Nagy Judit

 

Főigazgatói dicséretek:

    Nagy Zsuzsanna

    Pekk Józsefné

    Erdei Sándorné

    Almásyné Kovács Éva

    Schneider Hajnalka

    Kemenes Iván

    Benedicty Gergely

 

 

 

 

Július 1. Beköltözés

Az eddig külső telephelyen működő Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály (Tündérhegy) az OORI központi telephelyén működik tovább. A felújított épületeket Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter adta át ünnepélyes keretek között.

 

 

 

 

Június 30. Kitüntetések

Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter Semmelweis nap alkalmából kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként  

Dr. Verseghi Anna

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-agysérült Rehabilitációs Osztálya neuropszichológusa, az Intézet vezető pszichológusa részére Pro Sanitate elismerést adományozott.

 

Eredményes, példamutató tevékenysége elismeréseként Egészségügyi Miniszteri Dicséretben részesült

Oláh Béláné

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Amputációs Rehabilitációs Osztályának ápolója.

 

 

 

Június 24. Ismét gyászol az Intézet

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Krénn Imréné 2009.június.23-án életének 56 évében elhunyt. Zsuzsi 1977 óta dolgozott Intézetünkben. Munkáját az ortopédiai osztályon kezdte adminisztrátorként, majd több évig az oktatási és tudományos főigazgató helyettes titkárnője volt később főigazgatói titkárnő lett. Éveken keresztül látta el a Rehabilitációs Szakmai Kollégiummmal és az Intézet orvosképzésével kapcsolatos adminisztrációs feladatokat. Emléke örökre velünk marad.

 

 

 

Május 13.  Fúvós koncert


A Rákosmenti Zenebarátok Városi Fúvószenekara Tavaszi Fúvósmuzsika címmel jó hangulatú koncertet adott Intézetünk Főépületében.

 

       

 

 

Április 16.  Szakmai Kollégiumok


Ez év áprilisában újjá alakultak a szakmai kollégiumok. Intézetünk hat munkatársa lett tagja szakmai kollégiumnak.

Rehabilitációs Szakmai Kollégium: Dr. Szél István Antal (elnök), Dr.Boros Erzsébet, Dr. Dénes Zoltán, Dr. Klauber András, Dr. Fazekas Gábor. A kollégium munkájában állandó meghívott tagként vesz részt Dr. Kullmann Lajos és Dr. Till Attila.

Pszichiátriai Szakmai Kollégium: Dr. Harmatta János (elnök)

 

Április 3.  Jótékonysági koncert


Az A Capella énekegyüttes nagy sikerű húsvéti jótékonysági koncertet adott intézetünkben. Ez úton köszönjük a művészek közreműködését és az alapítványnak juttatott adományokat.

 

 

Március 15. Kitüntetés

Az egészségügyi miniszter kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Nemzeti Ünnepünk alkalmával

Lovász Margit

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Baleseti Mozgássérültek Rehabilitációs Osztály vezető ápolója részére Pro Sanitate díjat adományozott.

 

Március Európai Uniós Akkreditáció
Ez év márciusától Intézetünk újabb osztálya lett tagja az Európai Szakorvosi Szövetségnek.

A Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztálya 2006-ban, a Vegyes Profilú Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály 2009-ben kapta meg ezt az európai minősítést, mely igazolja. hogy mindkét osztály megfelel az európai standardoknak.

 

 

 

2008.

 

 

December 18. Karácsonyi ünnepség

Intézetünk aulájában került sor Karácsonyi ünnepségünkre. Az ünnepi műsorról dolgozóink és betegeink gondoskodtak, majd a Pura Vida együttes adott nagy sikerű koncertet. A programban közös fenyődíszítés és tombola is szerepelt. Ezúton is köszönjük a fellépők közreműködését és szponzoraink támogatását.

 

 

November 5. Gyászol az Intézet

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kádár Németh Terézia, az Aneszteziológiai Szolgálat vezető asszisztense 2008. november 5.-én tragikus hírtelenséggel elhunyt. Teca 34 évet dolgozott Intézetünkben, pályáját e falak között kezdte. Mindig mosolygós, biztonságot sugárzó személyiségét szerették a betegek és kollégái is. Emléke örökre velünk marad.

 

 

Október 28. Kitüntetés

Az egészségügyi miniszter kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként

Dr. Dénes Zoltán

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-agysérült Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa részére Pro Sanitate díjat adományozott.

 

 

Október 1. Szervezeti változás

Az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján 2008. október 1.-től az eddig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézethez tartozó „Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály Nappali Kórházzal” nevű szervezeti egységet átmenetileg Intézetünk működteti.

 

 

Szeptember 4-6. Kongresszus

Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVII. Vándorgyűlése 2008. szeptember 4-6. között Intézetünk szervezésében került megrendezésre.

 

 

Július 4. Intézeti elismerések

Az Intézeti Semmelweis nap alkalmából Dr. Vizkelety Tibor főigazgató-főorvos az alábbi intézeti dolgozókat főigazgatói dicséretben részesítette:

 

Dr. Vas Mátyás

Lovász Margit

Frey Erika

Dr. Verseghi Anna

Mészáros Edit

Havlikné Glabisz Iwona

Kéménczy Jánosné

Krénn Imréné

Fehér Barna

Győri Nagy József

 

 

Június 30. Kitüntetések

Semmelweis Ignác születésének 190. évfordulója alkalmából  Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter szakmai elismeréseket adományozott intézetünk két dolgozójának.

 

Kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate elismerésben részesült

Dr. Till Attila

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Amputációs Sebészeti Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa.

 

Eredményes, példamutató tevékenysége elismeréseként Egészségügyi Miniszteri Dicséretben részesült

Szanyi Imréné

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Központi Rendelő, Ergometriai Laboratórium szakasszisztense.

 

 

Július 1. Szervezeti változás

Az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján 2008. július 1-től az Országos Addiktológiai Intézet egészségügyi ellátó tevékenységét Intézetünk veszi át.

Az addiktológiai szakellátás Budapesten a X. kerület Liget utca 10. szám alatt található gondozóban folyik.

 

 

Május 30. Szakmai elismerések

Az ÁEK Mozgásszervi Rehabilitációs Intézetében, Hévízen megrendezett Fiatalok Fórumán az első díjat Intézetünk dolgozója

S. Nagy Zita

nyerte el, „Agysérült személyek testképének vizsgálata” című előadásával.

 

A László Gergely pályázat győztese szintén Intézetünk dolgozója

Nemes László

lett, „Válltáji sérültek izomfunkció-vesztésének feltérképezése egy hatásvizsgálat keretében” című pályamunkájával.

 

 

Május 22. Ph.D. védés 

Intézetünkben került sor

Dr. Fazekas Gábor

doktori értekezésének védésére. A sikeres védéshez ezúton is gratulálunk.

 

 

Május 1. Személyi változás

Az Intézeti gyógyszertár vezetését 2008. május 1-től

Török Éva

mb. főgyógyszerész

látja el.

 

 

Január 1. Személyi változás

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója:

Dr. Vizkelety Tibor

főigazgató-főorvos

 

 

 <

>