Adja adója 1 %-át az

Orvosi
Rehabilitációért
Alapítványnaktovább...
Pályázatok


Akadálymentes verzió
Térkép parkoláshoz és dohányzáshoz
az intézet területén
Untitled Document

Súlyos Központi Idegrendszeri Sérültek Emeltszintű Krónikus Osztálya

Helye: H épület
Ágyszám: 20

Osztályvezető: Dr.Derhán Tamás Ernő
E-mail: t.derhan@rehabint.hu
Osztályos vezető ápoló: Kuzmányi Éva

  

Telefon:


Terapeuták:

Dietetikus:

Ápolók:

  

A Súlyos központi idegrendszeri sérültek emelt szintű krónikus osztálya 20 ággyal működik az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI, Intézet) területén található "H" pavilonban. Itt azon betegek átmeneti krónikus ellátása folyik, akiknél állapotuk miatt rehabilitáció valamilyen okból nem végezhető, de szükségük van arra a speciális szaktudásra illetve tapasztalatra, amely az OORI-ban a hasonló funkcionális illetve tudati állapotban kezeltek kapcsán rendelkezésre áll. 

Az osztály fő feladata e speciális betegcsoport ápolása, illetve az állapotuk következtében kialakuló szövődmények (alultápláltság, nyomási fekély, ízületi elmerevedések) megelőzése, kezelése. Az osztályra, előzetes konzíliumot követően, stabil vegetatívumú és neurológiai státuszú betegeket veszünk fel.  

Osztályunk egyrészt olyan, rehabilitációra még nem alkalmas betegek átmeneti elhelyezésére ad lehetőséget, akik szorosabb megfigyelést igényelnek a rehabilitáció lehetőségét csökkentő szövődmények kialakulásának veszélye miatt. Az OORI rehabilitációs osztályaival, szakorvosaival szoros együttműködésben lehetőség nyílik a rehabilitációra alkalmassá váló betegek mielőbbi kiemelésére és intézeten belüli áthelyezésére. 

Átmeneti ápolási segítséget nyújtunk olyan betegek számára, akiknél a további rehabilitáció már nem, vagy egyáltalán nem lehetséges, de elhelyezésük még nem megoldott. Ezzel szeretnénk a családoknak időt adni arra, hogy a megváltozott élethelyzetet elfogadják, átgondolják. Amennyiben az otthoni ápolás mellett döntenek, osztályunkon segítjük őket a szakszerű ellátással kapcsolatos feladatokra felkészíteni. Erre a célra kialakított oktatóteremmel is rendelkezünk, ahol képzett ápolók, dietetikusok, gyógytornászok segítenek a gyakorlati tudnivalók, és az ápolási segédeszközök használatának elsajátításában.  

Nagyon fontosnak tartjuk azon családok segítését is, akik súlyosan sérült családtagjaikat már hosszabb ideje otthon ápolják. Előzetes egyeztetés után a pácienst osztályunkra felvesszük és az ápolást egy időre biztosítjuk a családtagok tehermentesítése céljából. 

Betegeink magas szintű ellátását szakorvos, szakápoló, dietetikus, gyógytornász, gyógymasszőr és pszichológus segíti. Az osztályon kezelés, megfigyelés során felmerülő új kórisme (pl.: tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés, stb.) megállapításához vagy annak pontosításához, a kezelés eredményének nyomon követéséhez vizsgálatokat végzünk (orvosi betegvizsgálat, vérvétel és más laboratóriumi vizsgálatok, EKG, röntgen, ultrahang, stb.).  

Ápolásunk során a legnagyobb gondosság mellett is felléphetnek további betegségek, szövődmények (pl: kórházban szerzett fertőzések), amelyek ellátását osztályunkon megkezdjük, azonban szükség lehet a beteg akut ellátó intézeti elhelyezésére vagy szakmailag illetékes helyre történő áthelyezésére az Intézetünkben nem elhárítható komplikáció fellépése, vagy speciális vizsgálat indokoltsága esetén.

 <

>