Adja adója 1 %-át az

Orvosi
Rehabilitációért
Alapítványnaktovább...
Pályázatok


Akadálymentes verzió
Térkép parkoláshoz és dohányzáshoz
az intézet területén
Untitled Document

Funkcionális elektromos stimulációval (FES) szabályozott mozgások kutatása

Intézetünkben a Funkcionális Elektromos Stimulációval szabályozott mozgások kutatása és rehabilitációs alkalmazása évtizedek óta folyik.
A Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályán történik a résztvevők kiválasztása. Idegrendszeri sérülés következtében mozgásfogyatékos személyek számára fejlesztünk rehabilitációs eljárásokat. A sérült személyek elvesztett motoros funkcióit helyettesíthetjük FES segítségével. Mesterségesen szabályozzuk a különböző mozgásokat sokcsatornás izomingerlő készülékekkel. A stimulátorok alkalmazásával elektromos impulzusokat juttatunk az izmokhoz, felületi elektródákon keresztül. A bénult izmok FES-sel aktív kontrakcióra bírhatók. Különböző mozgásokat hozunk létre a bénult végtagban, fókuszálva a ciklikus, kerékpározó mozgásokra.
Ez a rehabilitációs eljárás nem csak a tervezett mozgás végrehajtását és az izmok állapotának megőrzését biztosítja, hanem a résztvevők szív- és érrendszerére és légzőrendszerére is előnyös hatással van. Ezt spirometriás mérésekkel követjük nyomon. A pszichológiai értéke a FES kerékpározásnak felbecsülhetetlen, hiszen a végtagbénult személyek saját aktív izomerejükkel képesek végtagjaikat mozgatni.

A FES-hez szükséges ingerlési mintázatok meghatározásához éptestű emberek mozgásakor, 3D mozgásanalizáló berendezéssel mért kinematikai és elektromiográfiás adatok feldolgozását végezzük. Az adatok feldolgozása alapján meghatározott izomingerlési mintákkal - az ingerlő jeleket meghatározó függvények alkalmazásával - egyszerre sok izmot elektromosan összehangoltan ingerlünk.
Alsó- és felső végtaggal végzett kerékpározó mozgásokat is tanulmányozunk.
Kutatásaink a Wigner Fizikai Kutatóközpont Neurorehabilitáció és Mozgásszabályozás Kutatócsoportjával szoros együttműködésben történnek.
Hazai és külföldi intézményekkel együttműködve végezzük tudományos munkánkat, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Testnevelési Egyetem PhD hallgatóinak kutatási témáival összhangban.

További információt kutatásainkkal kapcsolatban az alábbi linkeken talál:
http://rehab.wigner.mta.hu/


Parapleg versenyzők vettek részt a Lyon Cyber Days tricikliző versenyeneng<

>